Alice Axelsson
Foto: Johannes Pinter

13-åriga Alice från Varberg vann nationell skoltävling – nu förverkligas hennes rysliga monster i en kommande barnbok

13.10.2020

13-åriga Alice Axelsson från Varberg vann förstapriset i Egmonts stora skoltävling. Nu väcks hennes vinnande bidrag, det läskiga dubbelmonstret "Dockmylingen", till liv i en kommande Monster monster-bok av Johannes Pinter.

I våras utlyste Egmont en nationell skoltävling för barn och ungdomar. Författaren Johannes Pinter ville ha förslag på ett läskigt ”dubbelmonster” till ett kommande äventyr i den hyllade bokserien ”Monster monster”.

Tävlingen blev en stor succé och engagerade nästan 1 000 elever på skolor runt om i hela Sverige – från Svedala i söder till Arvidsjaur i norr.

Den monstruösa konkurrensen till trots så lyckades juryn enas om en ensam vinnare. Valet föll på ett monster som var både fantasifullt, bra tecknat och väldigt läskigt... DOCKMYLINGEN av Alice Axelsson, 13 år från Varberg. Dockmylingen är en hemsk varelse som är en kombination av en ilsken myling (ett gengångarbarn) och en ond docka.

Alice blev chockad men glad när vinstbeskedet kom.

– Det känns otroligt kul och hedrande. Jag har alltid tyckt om att rita och måla och fick inspiration till mitt monster när vi pratade om mylingar i skolan, berättar Alice Axelsson.

Som en del av vinsten kommer Alice monster att förverkligas i en kommande Monster monster-bok, ”Dockmylingen”, som Johannes Pinter just nu skriver på.

– Vilken underbar mix av hemska varelser, säger Johannes Pinter. Gamla sägner om hämndlystna barn som reser sig ur graven ger vem som helst kalla kårar. Och alla som sett skräckfilmer som ”Den onda dockan” och ”Annabelle” vet att elaka dockor kan vara hur läskiga som helst.

I förra veckan fick Alice och hennes skolkamrater på Hagaskolan i Varberg ett exklusivt besök av Johannes Pinter. Som en del i vinsten höll Johannes i en kreativ ”monster-workshop”, berättade hur ”Monster monster”-böckerna blir till, och om vad som skrämmer honom själv. Och såklart pratades det även om den kommande ”Dockmyling”-boken.

Pressbilder finns att ladda ner från Egmonts pressrum hos Mynewsdesk.