svenska-oden-omslag

37 svenska öden samlade i ny bok

27.09.2017

Sveriges historia är långt ifrån bara kungarnas och krigens historia. I boken Svenska öden samlas 37 berättelser om okända och måttligt kända svenskar som på olika sätt gjort avtryck i historien. Här är det tätt mellan överraskningarna och aha-upplevelserna.

Visste du att Nils Holgersson har funnits på riktigt? Känner du till svensken som uppfann glödlampan före Edison? Dessa och många andra frågor ges svar i boken Svenska öden från Egmont Publishing. Här finns kvinnor, män – och en katt – med fascinerande livsöden. Några åkte till Amerika och gjorde succé, andra till Jerusalem eller Brasilien, och fick ett helvete. Men allihop blev de tack vare mod, list och idogt arbete minnesvärda personligheter.

– Vi svenskar pratar ofta om oss själva som ”landet lagom”. Snarare är vi en nation som vimlar av äventyrare, vildhjärnor och egensinniga, ofta briljanta original. Trots vårt ringa folkmängd och placering uppe i ett subarktiskt, mörkt hörn av världen, har vi satt spår överallt i världen. Det är kul att skriva om svenskar. Vi är intressantare än vi själva tror, säger bokens huvudförfattare Petter Karlsson.

Svenska öden bjuder på lättsam läsning om människor från förr som egentligen inte hade någon större ambition att bli kändisar. Ändå är deras sällsamma livsöden fascinerande och fyllda av dramatik. Bokens berättelser är skrivna av ett tiotal olika författare och samtliga har tidigare varit publicerade i tidskriften Svenska Öden & Äventyr. Svenska öden är inbunden med 208 sidor, illustrerad med svartvita fotografier och har cirka pris 299 kr.

Högupplösta bilder finns att ladda ner från Egmonts pressrum hos Cision.