arets-20bamsepedagog-hemsida

Årets Bamsepedagoger utsedda

23.09.2016

Avdelningen Tärnan på Sikvägens förskola på Hammarö har fått utmärkelsen ”Årets Bamsepedagoger 2016”! Tack vare sitt läsfrämjande arbete har pedagogerna Eva Dronsfield, Birgitta Karlsson, Jenny Nyåker och Lorelei Munter tilldelats ett stipendium på 50 000 kronor.

Priset ”Årets Bamsepedagoger” instiftades av Bamsetidningen och BAMSE Förlaget 2014 för att lyfta fram förskolepedagogernas viktiga roll. Det har välkomnats av både pedagoger och föräldrar, och massvis av fina nomineringar har strömmat in från hela landet.

I år har juryn letat efter pedagoger som har ett extra stort fokus på att öka barnens läslust.

– Den tidiga språk- och kroppsleken är en grund för barnets senare språkutveckling, läsinlärning och läsförståelse och möjlighet att själva kommunicera med bilder och ord, säger Susanna Ekström, litteraturpedagog, f.d. universitetsadjunkt Stockholms universitet och jurymedlem vid utmärkelsen Årets Bamsepedagog.

Juryn föll för Sikvägens förskola och avdelningen Tärnans pedagogiska medvetenhet och att de tänker så långsiktigt och mångsidigt:

"Arbetslaget Tärnan har genomfört en pedagogiskt medveten förändring för att främja läslust på förskolan. De har på ett kreativt sätt involverat barnen i skapandet av en miljö där litteraturen är en del av utformningen. Det ska bli spännande att följa deras fortsatta arbete med att utveckla en lustfylld och inspirerande läsmiljö!” 

Pedagogerna på avdelningen Tärnan får ett stipendium på 50 000 kr som främst ska gå till fortbildning som kommer barnen i förskolan till nytta.

– Först trodde jag inte att det var på riktigt, men sen när jag förstod att det var det så var jag tvungen att sätta mig ner! berättar Eva Dronsfield. Språket är ett av de viktigaste redskapen vi har. Man måste kommunicera för att kunna fungera socialt.

Juryn för Årets Bamsepedagog 2016 består av Ola Andréasson, BAMSE Förlaget, Charlotta Borelius, Bamseredaktionen och Susanna Ekström, litteraturpedagog, f.d. universitetsadjunkt Stockholms universitet.

Läs mer om Årets Bamsepedagoger och deras arbete på avdelningen Tärnan på Bamse.se.