johannes-pinter-03

Barn blir hjältar i personliga monsterböcker

22.08.2018

Kreativa barn med olika superkrafter, mardrömmar, action, magi och massor av monster. Det är några av ingredienserna i ”Monster Monster”, Egmont Publishings nya barnbokssatsning. Upphovsman är Johannes Pinter, skräck- och deckarförfattaren som tycker att barn måste få lov att bli lite lagom rädda ibland.

I ”Monster monster” får läsaren möta Tove, Charlie, Musse, Johanna och Oliver. De går i fjärde klass i den fiktiva småstaden Glänteby, och har olika intressen och begåvningar som att rita, skriva, måla och göra film.

En dag är de med om en dramatisk händelse och upptäcker något magiskt: deras kreativa förmågor har blivit till superkrafter. Med hjälp av dem kan de påverka människor och världen runt omkring sig.

Men plötsligt börjar det dyka upp monster, det ena läskigare än det andra. Monstren visar sig komma från barnens egna mardrömmar, och är alltid en korsning av flera olika mardrömmar vilket gör dem dubbelt så farliga – och dubbelt så underhållande. Nu kan ingen stoppa dem, förutom de fem barnen med sina förmågor.

– Monster Monster är exakt vad jag själv hade velat läsa när jag var liten: kreativa barn med extraordinära krafter som fajtas mot riktigt tuffa monster, säger författaren Johannes Pinter. Det ska vara sådär lagom läskiga berättelser som får det att pirra skönt i magen hos en ung bokslukare och monsterälskare.

I böckerna möter barnen även helt andra former av ”monster” – skrämmande företeelser som ibland sticker fram sitt fula tryne mitt i vardagen. Mobbing, orättvisor, allvarliga sjukdomar och egna fel och brister är sådant som de måste försöka besegra.

Från skräckromaner till barnboksdebut
Johannes Pinter har arbetat som filmregissör och manusförfattare, skrivit skräckromaner och deckaren ”De mörkermärkta”. ”Monster Monster” är hans första barnboksprojekt.

Illustratör är Lucas Svedberg som förutom flertalet ungdomsböcker bland annat tecknat skivomslag och spelkort.

Monster Monster-serien riktar sig till barn 6-9 år och är planerad till 20 böcker. Utgivningstakten är hög: det kommer två böcker åt gången, vår som höst. Allt för att de hungriga läsarna inte ska behöva vänta för länge på nästa äventyr. Först ut är de två böckerna ”Monster Monster – Den köttätande tentakelväxten” och ”Monster Monster – Karatemumien”.

Monster Monster-böckerna ges ut av Egmont Publishing och finns att köpa från mitten av augusti i butik över hela landet, samt online på bland annat DinTidning.se. Böckerna kostar cirka 129 kronor och är på 100 sidor.

Johannes Pinter kommer till Bokmässan i Göteborg den 27-30 september för att presentera Monster Monster och träffa läsare i Egmont Publishings monter (B 08:42).