berts-20handledning-jenny-linda

Berts dagbok på skolschemat

26.09.2017

Pedagogerna Linda Sikström och Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson från Malmö har inspirerats av dagboksgenren och skapat ett lektionsupplägg runt barnbokskaraktären Bert. Läromaterialet släpps gratis för skolor i samband med Bokmässan i Göteborg den 28 september.

I år är det 30 år sedan Sören Olsson och Anders Jacobsson gav liv åt en av landets mest populära barnbokskaraktärer – Bert Ljung. Tack vare denna fjuniga, finniga och tjejtokiga 12-åring blev det plötsligt legitimt för tonårskillar att skriva dagbok. Nu är det dags för en ny milstolpe när Bert tar klivet in i klassrummet – som undervisningsmaterial.

Det är Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson, Förstelärare Rosengårdsskolan och Linda Sikström, Utvecklingssamordnare Pedagogisk Inspiration Malmö, som har inspirerats av Berts dagböcker och utvecklat en särskild handledning för skolundervisning. Handledning bygger på Berts dagböcker, bok 1-3, författade av Sören Olsson och Anders Jacobsson.

– Dagboksgenren passar väldigt bra för skolundervisning och det är ett format som vi tror kan bidra till att väcka elevernas skrivlust, säger Linda Sikström.

I lärarhandledningen har Jenny och Linda utgått från den så kallade cirkelmodellen som metod. Den första delen i handledningen, Dagbok, behandlar fas ett i cirkelmodellen. Här kan läraren tillsammans med sina elever bekanta sig med dagboksgenren Dagbok, så att eleverna får förutsättningar att lyckas med sitt kommande dagboksskrivande. Övriga delar i lärarhandledningen behandlar fas två till fyra i cirkelmodellen.

I lärarhandledningen finns fem olika teman som, utöver delen som handlar om genren Dagbok, eleverna ska tänka kring och skriva om. Temana är VänskapMusikPinsamheterSkola och Kärlek.

Lanseras på Bokmässan i Göteborg
Den nya lärarhandledningen släpps officiellt den 28 september i samband med på Bokmässan i Göteborg och seminariet ”Inspirera barn att berätta i dagboksform!”. I panelen medverkar Sören Olsson och Anders Jacobsson och Linda Sikström. Samtalet leds av författaren, serieskaparen och förre läsambassadören Johan Unenge.

Här kan du läsa mer om seminariet.

För att delta i seminariet krävs Bokmässans seminariekort.

Ladda ner lärarhandledningen med tillhörande bilagor och läsmaterial gratis:
Lärarhandledning

Bilaga 1: Bilagor

Bilaga 2: Läsmaterial

Högupplösta bilder laddas ner från Egmonts pressrum hos Cision, http://news.cision.com/se/egmont-publishing