elbil-fotolia

Bilen bästa klimatalternativet i nytt bränsletest

24.04.2018

Biltidningen auto motor & sport har i det senaste numret (9/2018) gjort ett stort jämförelsetest av olika alternativa drivmedel och transportmedel. I testet åker man fram och tillbaka mellan Stockholm och Göteborg med fem bilar på olika bränslen – samt tåg och flyg – för att se vilket drivmedel och färdsätt som är snabbast, effektivast och mest miljövänligt. Testets vinnare blev elbilen!

Undersökningen visar att tåget är klart bäst vad gäller utsläpp och energieffektivitet, men bilen är ändå det totalbästa alternativet. Med en elbil går det att åka väldigt koldioxidsnålt, energieffektivt och förhållandevis billigt. Dessutom ger bilen en flexibilitet och frihet som kollektiva färdmedel inte kan mäta sig med. Är man flera stycken i bilen blir resultatet ännu bättre för bilen, vad gäller utsläpp och ekonomi.

– Åker man en familj på fyra personer är elbilen energieffektivare än tåget och väldigt mycket billigare, även utsläppen är försumbara, säger chefredaktör Alrik Söderlind.

Undersökningen visar också att det går att göra enormt stora miljöbesparingar genom att använda ett alternativt bränsle. Att köra på fordonsgas eller HVO (syntetisk diesel) sänker koldioxidutsläppen med mer än 70 respektive 80 procent jämfört med att köra samma bil på bensin eller diesel.

Den stora överraskningen är dock att flyget inte är en stor klimatbov, åtminstone inte när man räknar per passagerare enligt genomsnittlig beläggningsgrad. Att flyga är bara marginellt sämre än att köra bil med laddhybridteknik. Väljer man dessutom biobränslebiljett på flyget blir det nästan lika miljösnällt som att åka gasbil.

– Vårt test visar att teknikutvecklingen gör underverk för utsläpp och energiåtgång. Dessutom kan importen av olja minskas rejält, om vi tillverkar vår energi själva – med biogas, el, syntetisk diesel eller vätgas. Med modern teknik kan vi fortsätta att resa långt energismartare än vad vi hittills har gjort, avslutar Alrik Söderlind.

Läs mer om auto motor & sports stora bränsletest i det senaste numret, nr 9, 2018.