fantomen-hemsida

Den vandrande vålnaden fyller 80 år

23.03.2016

Serien om den maskerade brottsbekämparen Fantomen fyller 80 år i år. Egmont Publishing, som ger ut den svenska Fantomen-tidningen, firar med ett stort jubileumsnummer med utvalda äventyr från alla åtta decennier. Dessutom, till hösten släpps en jubileumsbok med serier som för första gången publiceras på svenska.

Trots sitt amerikanska ursprung är Fantomen i mångas ögon svensk idag. 

Inte minst tack vare den omfattande nyproduktion av Fantomenserier som styrts från Sverige sedan 1963. Närmare 1000 äventyr har producerats av den svenska redaktionen under årens lopp, däribland av hundratals svenska kreatörer. Stjärnskottet Henrik Jonsson är den senaste i raden av svenska tecknare som satt sin prägel på Fantomen. 

– Det är något speciellt med Fantomen som tilltalar svenska läsare. Fantomen står för goda värderingar och är en vanlig dödlig människa. Fantomenlegenden har gått i arv under nästan 500 år, vilket ger utrymme till mängder av äventyr i spännande historisk miljö med kopplingar till verkliga händelser, säger Andreas Eriksson, tf. redaktör för tidningen Fantomen.

Serien har utvecklats under årens lopp, från att ha varit en underhållande äventyrsserie i exotiska miljöer till ökad politisk medvetenhet på 60- och 70-talet med kommentarer på samhällsutveckling. Under 2000-talet har den svenska Fantomen-redaktionen fortsatt att utveckla serien, bl.a. med äventyr särskilt framtagna för yngre läsare (Fantomen Kids). 

Jubileumsnummer och jubileumsbok för alla Fantomenälskare

Fantomen nr 6-7/2016 har precis släppts i butik och är ett extratjockt jubileumsnummer på 148 sidor. Det innehåller de två första Fantomenäventyren av Lee Falk och Ray Moore – här möter vi Fantomen, Diana, Devil och Guran som de presenterades för allra första gången. 

I höst släpps dessutom jubileumsboken MANNEN SOM INTE KAN DÖ, med Fantomenäventyr från 30-talet till idag – både klassiker och serier som aldrig tidigare getts ut på svenska. 

Högupplösta Fantomen-pressbilder finns att ladda ner från Egmonts pressrum hos Cision. Vid publicering av bildmaterial vänligen ange:

© King Features Inc/distr Bulls/Egmont 

 

För mer information och pressex vänligen kontakta

Mikael Gauffin, marknadschef, Egmont Publishing, mikael.gauffin@egmont.se, 0708 63 94 40

Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig, Egmont Publishing, jonas.lidheimer@egmont.se, 0708 63 94 62