supersvampen

Efter superbären – nu kommer supersvampen

11.10.2017

Först kom superbären och superbroccolin fyllda med vitaminer och mineraler – och nu är det supersvampens tur. En ny metod för att öka innehållet av D-vitamin i champinjoner har forskats fram och i höst kommer de att börja produceras i större skala.

Många svenskar har på hösten svårt att nå upp till Livsmedelsverkets rekommendationer av dagligt intag av D-vitamin via kosten - framför allt de som är över 65 år eller äter en vegetarisk eller vegansk kost. Detta har Dr Mahziar Namedanian på företaget Östgötasvamp tagit fasta på och utvecklat en metod för. Metoden, som Hemmets Journal är först att rapportera om, innebär att Mahziar med hjälp av ljus från en särskild lampa på naturlig väg kan öka innehållet av D-vitamin i helt vanliga champinjoner.

– Genom att exponera svampen för UV-strålning av en särskild våglängd omvandlas ergosterolet i svampen till D-vitamin. Metoden vi har utvecklat kan ändra möjligheterna för personer här i Skandinavien att få i sig sitt dagliga intag av vitamin D via kosten i grunden, säger Mahziar, och tillägger att man under utvecklingsprocessen har varit noga med att inte öka D-vitamininnehållet i svampen för mycket.

Nivån av D-vitamin landade på 4 mikrogram per 100 gram svamp. Det är en nivå som är godkänd av Europeiska kommissionen och motsvarar det innehåll som finns i till exempel D-vitaminberikad mjölk och bröd.

I Hemmets Journal nummer 42 berättar Mahziar att förhoppningen är att ta fram en liknande metod för att öka D-vitamininnehållet även i andra grönsaker framöver. Svampen med förhöjt D-vitamin-innehåll hoppas han kunna börja producera i större skala redan nu i höst.

Läs hela artikeln på HemmetsJournal.se