berattarministeriet-hemsida

Egmont i samarbete med Berättarministeriet – ny app ska få fler barn att läsa

25.05.2016

Berättarministeriet har tagit fram ett digitalt verktyg som ska motivera barn att läsa mer. Appen Läs upp är ett skärmlås som låser surfplattor. För att låsa upp måste barnen läsa ett kapitel ur populära barnböcker. Appen är framtagen i samarbete med bland annat Egmont och innehåller två böcker av Sören Olsson och Anders Jacobsson.

Allt fler barn blir sämre på att läsa och skriva. En av flera orsaker till detta är att färre väljer att läsa böcker på fritiden. Istället tillbringar många tiden framför digitala skärmar. I denna utveckling har Berättarministeriet sett behov att främja barns läs- och skrivkunskaper med teknikens hjälp. De har därför skapat appen Läs upp som är ett skärmlås för surfplattor som ersätter skärmkoden med läsning. För att barn ska komma in i surfplattans operativsystem måste de först läsa ett kapitel ur en bok i appen och sedan svara på en enkel läsförståelsefråga. Precis som ett datorspel bygger Läs upp på direkta belöningssystem där man samlar på sig poäng och medaljer efter utlästa kapitel.

Förutom de två Egmont-böckerna i Sören & Anders populära Galna gatan-serie, Får Mann vara med? och Sommarbarnet, innehåller appen även böckerna LasseMajas Detektivbyrå (Bonnier Carlsen) och Tsatsiki (Natur & Kultur).

– Det känns både naturligt och viktigt för oss att vara med och stötta Berättarministeriets nya läsinititativ. Barnen lockas idag av så mycket annat än böcker, och därför är det angeläget att hitta nya, kreativa ingångar till läsning, säger Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig på Egmont Publishing.

Läs upp är finns att ladda ner gratis till Android på Google Play.

Om Berättarministeriet
Berättarministeriet driver skrivarverkstäder för barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden. Visionen är ett Sverige där alla är trygga i det skrivna ordet och har förutsättning att aktivt delta i samhällslivet. Berättarministeriet är en icke vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse – ett samverkansprojekt mellan kommun, näringsliv och den ideella sektorn. Läs mer på www.berattarministeriet.se