Royal Design Group miljöbild
Royal Design Group

Egmont miljardinvesterar i e-handel – förvärvar Royal Design Group

29.12.2020

Egmont Publishing har under de senaste åren etablerat en solid position inom e-handel. Nu utökas portföljen med ytterligare en e-handelsverksamhet genom köpet av Royal Design Group AB, som står bakom både RoyalDesign och Rum21 och omsätter nästan en miljard kronor. Säljare är riskkapitalbolagen Verdane och eEquity.

Egmontkoncernen utvidgar nu sin position markant på den nordiska e-handelsmarknaden med förvärvet av hela Royal Design Group AB från riskkapitalbolagen Verdande och eEquity. Det handlar om en miljardinvestering för Egmont-divisionen Egmont Publishing, som inledde sin satsning på e-handel 2013. Egmont Publishing har i dag en portfölj om åtta e-handelsbolag, som har visat stark tillväxt och som tillsammans med RoyalDesign totalt omsätter nästan 7 miljarder kronor.

Royal Design Group AB är ledande i Norden och på utvalda europeiska marknader inom kategorin ”Hem & Interiör”, och förväntas omsätta nästan 1 miljard kronor under 2020. Royal Design Group står bakom de populära nätbutikerna RoyalDesign och Rum21. Bolaget har under de senaste åren investerat kraftigt i uppbyggnaden av skalbara system och infrastruktur, inklusive ett automatiserat robotlager, för att säkerställa en hög leveranskvalitet till kunderna och en solid långsiktig tillväxt.

– Vi har haft ögonen på RoyalDesign i många år. Vi har haft som ambition att utvidga vår position inom ”Hem & Interiör”-kategorin, ett område där vi har stor erfarenhet av att hjälpa leverantörerna med att utveckla starka varumärken, samtidigt som vi fokuserar på att främja positiva kundupplevelser genom inspiration och shopping. Vi ser fram emot att stötta RoyalDesigns fortsatta utveckling och tillväxt genom ett långsiktigt och aktivt ägarskap, säger Cato Broberg, VD för Egmont Publishing E-commerce.

Egmont Publishing förvärvar samtliga aktier och övertar därmed fullt ägandeskap av Royal Design Group AB. Bolagets nuvarande styrelseordförande, Harald Ennen, fortsätter i samma roll. Han är ett välbekant ansikte inom Egmont då han till vardags verkar som VD för e-handelsbolaget OutNordic, som står bakom både svenska Outnorth och norska Fjellsport.  

I samband med transaktionen lämnar Verdane, som varit majoritetsägare sedan 2017, och branschkollegan eEquity över huvudägarskapet till Egmont. Verdane kommer fortsatt att vara representerade i styrelsen under 2021 och kan därigenom bidra till en smidig övergång.

– Vi på Verdane är stolta över ett givande samarbete med teamet på Royal Design Group och eEquity, där vi kunnat dra nytta av Verdanes erfarenheter från över 30 andra e-handels-investeringar hittills. Tillsammans har vi gått från 150 miljoner kronor till en miljard kronor i omsättning sedan 2017, etablerat Royal Design Group som Sverigeetta inom inredning på nätet och tagit en ledande position på övriga nordiska marknader med en tydlig tillväxtplan utanför Norden. Det känns oerhört tryggt att lämna över stafettpinnen till teamet på Egmont, som framgångsrikt vidareutvecklat flera före detta Verdanebolag, säger Daniel Ahlstrand, investeringsansvarig på Verdane.

– 2012 blev vi den första institutionella investeraren att investera i Royal Design Group. Då omsatte bolaget 95 miljoner kronor. Idag omsätter de nästan en miljard kronor och har en god lönsamhet. Vi har varit väldigt aktiva i investeringen och spelat en nyckelroll i förvärvet av Rum21, byggt en fantastisk ledningsgrupp, och varit involverade i två stora projekt som har haft en stor betydelse för den ökade lönsamheten: en högklassig e-handelsplattform och ett toppmodernt automatiserat lager, säger Magnus Wiberg, managing partner på eEquity.

Royal Design Group AB har huvudkontor i Stockholm och lager i småländska Nybro. Bolaget har 120 anställda medarbetare och leds av VD:n Magnus Pettersson.

Egmont Publishing, som ägs av den nordiska mediekoncernen Egmont, investerar bland annat i e-handelsverksamheter inom nischade intresseområden såsom outdoor och friluftsliv, hem & interiör, skönhet & hälsa och barn & baby. Fokuset ligger på områden där kunderna efterfrågar ett både brett och djupt sortiment av kvalitetsprodukter. Portföljen består av ledande nordiska e-handelsbolag som Jollyroom, Bagaren och Kocken, Outnorth, Garnius, Fjellsport, Nice Hair, Med24 och Skitt Fiske.
Affären villkoras av ett godkännande från de svenska och norska konkurrensmyndigheterna.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig, Egmont Publishing Sverige, +46 708 63 94 62, jonas.lidheimer@egmont.se

Daniel Ahlstrand, investeringsansvarig Verdane, +46 70 538 35 05, daniel.ahlstrand@verdane.com

Magnus Wiberg, Managing Partner eEquity, +46 735 375 000, magnus@eequity.se


Om Royal Design
Group Royal Design Group är Nordens ledande e-handelsaktör inom design, möbler och heminredning – med ambitionen att erbjuda världens bästa varumärken för hela hemmet till rätt pris och vara det självklara valet för konsumenten. Alltsedan starten 1999, då bolaget var inriktat på e-handel av svenska premiumvarumärken mot den amerikanska marknaden, har bolaget vuxit kraftigt under lönsamhet. Idag finns bolaget representerat online på över 14 olika geografiska marknader under varumärkena RoyalDesign och Rum21. Läs mer på www.royaldesign.se och www.rum21.se

Om Egmont Publishing
Egmont Publishing är ett av Nordens ledande och mest traditionsrika medieföretag. Vi är passionerade historieberättare och står bakom några av Nordens populäraste varumärken. Inom våra tre huvudområden – Media, E-commerce och Agencies – utvecklar vi engagerande innehåll, högkvalitativa produkter, innovativa tjänster och personliga mötesplatser.
Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen Egmont. Egmont står för starkt innehåll och tjänster inom bland annat film, TV, tidningar, böcker, gaming, streaming och undervisningsmaterial. Egmont står bakom bland annat Nordisk Film, TV2 i Norge, det danska bokförlaget Lindhardt og Ringhof och Story House Egmont. Egmont är en stiftelse som varje år delar ut en stor del av sitt överskott för att stötta utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se och www.egmont.com

Om Verdane
Verdane investerar i och utvecklar tillväxtbolag verksamma inom mjukvara, e-handel och energi- och resurseffektivitet, med visionen att vara Norra Europas föredragna tillväxtpartner för ambitiösa, snabbväxande bolag. Exempel på svenska e-handelsbolag som ingår i vår portfölj är CAIA Cosmetics, Desenio, NordicFeel/Eleven, Hylte Jakt och Lantman, MatHem, MM Sports och The Humble Co. Sedan starten i Oslo 2003 har vi rest 21 miljarder kronor i utfäst kapital som investerats i över 120 tillväxtbolag. 2003 var Verdane först i norra Europa att börja med portföljköp av bolag, och 2018 lanserades vi en kompletterande fondstrategi med fokus på investeringar i enskilda bolag. Idag stöttar våra 60 anställda 56 stycken portföljbolag från kontor i Berlin, Köpenhamn, Helsingfors, London, Oslo och Stockholm. Läs mer på www.verdane.com

Om eEquity
eEquity grundades 2010 och är ett svenskt riskkapitalbolag som investerar i nordiska digitala tillväxtverksamheter. Företagsportföljen innefattar bland annat Pricerunner, Footway, NA-KD, iDeal of Sweden, Aim’n, Preglife, och TwistShake. eEquity investerar i tillväxtföretag som drar nytta av online- och digital konvertering och som leds av starka entreprenörer med potential att bli tydliga marknadsledare. Investerarna bakom eEquity består av ledande europeiska familjeägda investerare och internationella finansinstitutioner. Läs mer på www.eequity.se