Stadsmissionen Egmonts Julhjälp NY

Egmont stöttar Stadsmissionen med julgåvor och frukostar

31.03.2022

För 6:e året i rad skänker Egmont Publishing över 1500 julgåvor till barn och unga som lever i social utsatthet.

– Initiativet ”Egmonts Julhjälp” föddes 2015 efter att ett par av våra medarbetare kom på idén att göra något för socialt utsatta och fattiga barn och familjer i Sverige, berättar Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig på Egmont Publishing.

Inspirationen kom från Egmontkoncernens och Egmont Fondens långsiktiga välgörenhetsarbete i bl.a. Danmark och Norge. Varje år delar Egmont Fonden ut över 125 miljoner kronor från verksamhetens överskott till olika välgörande ändamål och insatser, riktade mot barn och unga som har det svårt i livet.

Totalt har över 8 000 julgåvor delats ut fram till idag och i samarbete med olika välgörenhetsorganisationer som t.ex. Rädda Barnen, Röda Korset och Giving People. Under de senaste tre åren har Egmont valt att koncentrera juklappsutdelningen till Stadsmissionens verksamheter i Malmö och i Stockholm. Gåvorna består bland annat av spel, pussel, målar- och pysselböcker, färgpennor och leksaker från företagets populära varumärke Kärnan.  

– Julhjälpen har blivit en väldigt uppskattad tradition. Det finns en stark vilja att göra gott och ta ett socialt ansvar inom Egmont. Tack vare vårt fleråriga samarbete med Stadsmissionen så känner vi oss också väldigt trygga med att gåvorna hamnar rätt och kommer till glädje. Dessutom under en tid på året som ofta kan kännas extra tung och utlämnande för de människor som lever i utsatthet, säger Jonas Lidheimer.

Vanligtvis brukar Egmonts medarbetare samlas varje år i början av december på kontoren i Solna och i Malmö under tomteverkstad-liknande former, för att tillsammans slå in alla årets julgåvor. Så blir tyvärr inte fallet den här gången på grund av coronasituationen.

– Det är förstås tråkigt att vi inte kan ses fysiskt och slå in alla paket precis som vi brukar. Men det viktigaste är att vi kan hålla traditionen vid liv och dela ut våra julgåvor, förklarar Jonas Lidheimer. – Vi har samlat in och satt undan produkter under flera månader på vårt lager i Malmö och inom kort skeppas alla klappar iväg till Stadsmissionen i Stockholm och i Malmö. Samtidigt har vi sjösatt olika digitala goodwill-aktiviteter och initiativ som personalen kan engagera sig i, fortsätter han.

Hälsoutmaning och frukostinsamling för socialt utsatta
Ett sådant exempel är den aktuella hälsosatsningen "4 Weeks of Snäll". Under fyra intensiva veckor i november och december uppmuntras Egmonts anställda medarbetare att motionera och röra på sig extra mycket. Allt för en god sak – i dubbel bemärkelse.

Utmaningen handlar nämligen inte bara om att boosta sitt eget välmående, utan även om att bidra till en bra start på dagen för utsatta medmänniskor. För vart 4:e träningspass som genomförs skänker företaget ett ekonomiskt bidrag till Stadsmissionens livsviktiga frukostverksamhet.

– Målet är att träna oss till ett rejält antal frukostar. Att starta dagen med ett ordentligt mål mat i magen gör stor skillnad för den som lever i fattigdom och hemlöshet, säger Jonas Lidheimer.

Hälsosatsningen genomförs med hjälp av den digitala motionstjänsten We+, där medarbetarna dagligen går in och registrerar sina träningspass, peppar kollegor och följer frukostinsamlingen.

På Stadsmissionen är man väldigt glada över Egmonts olika julinitiativ.

– Till oss på Stadsmissionen söker sig de allra mest utsatta människorna i samhället och för att vi ska kunna finnas här, varje dag, året om, är vi beroende av samarbeten med företag som Egmont. Det är fantastiskt att se hur hela företaget och alla medarbetare engagerar sig för en god sak. Hälsosatsningen med insamling av frukostar är ett kreativt initiativ som är ett riktigt win-win-koncept! Att få spel, tidningar och pyssel ger dessutom guldkant på tillvaron för de barn och ungdomar som kommer till oss, säger Pernilla Jonsson, kommunikations- och insamlingschef på Skåne stadsmission. 

Länkar för mer information:

Egmont Fonden

Skåne stadsmission

Stockholm stadsmission

Sveriges stadsmissioner