EPSE Fantomen webb

Fantomen besöker Stockholm

28.06.2019

Sveriges huvudstad får ett celebert och oväntat besök i veckan. Ingen mindre än den vandrande vålnaden checkar in på Grand Hôtel, åker SL-buss och dras in i ett gastkramande äventyr på Stockholms gator. Serien ”Djävulen i Stockholm” är ett klassiskt Fantomenäventyr, men med en allvarlig underton om utanförskap och om att leva med pyskisk ohälsa. Serien är skapad av svenskarna Mikael Sol och Jan Bielecki.

I äventyret ”Djävulen i Stockholm”, i det aktuella dubbelnumret 14-15/2019 av tidningen Fantomen, besöker Fantomen Stockholm med anledning av ett FN-möte hans fru, FN-ambassadören Diana, medverkar på.

I en annan del av staden, i Stockholmsförorten Alby, möter vi Djimon, en unge kille som invandrat med sin pappa från Bengali, Fantomens hemland. Djimon har en enorm konstnärlig talang men utnyttjas av människor i sin närhet. Samtidigt kämpar han med inre demoner, vilket gör hans pressade situation direkt livsfarlig. Av en händelse korsas hans och Fantomens vägar sent en kväll i centrala Stockholm.

Att Fantomen ska besöka Sverige är en ofta återkommande önskning från Fantomens läsare. Manusförfattaren Mikael Sol och tecknaren Jan Bielecki tog sig an utmaningen men valde att skapa en mer vardaglig berättelse än vad många förmodligen hade förväntat sig.

– Jag ville göra en berättelse med utgångspunkt från det Stockholm jag växte upp i, det vill säga förorten och människorna där, och inte en som känns som turistbyråns version av vår huvudstad. Vi som kommer därifrån brottas med samma problem som alla andra, och jag har själv levt med psykisk sjukdom under merparten av mitt liv. Samtidigt ville jag att Fantomen skulle åka klassisk röd SL-buss och ta en promenad förbi slottet med sin varg Devil, så att man får med lite av de där ögonblicken som många vill se, men utan att hamna i för stora klichéer, säger Mikael Sol, författare till äventyret och tidningen Fantomens redaktör.

– Jag gick i gång på att det rör sig om svensk vardagsrealism, men i kontexten av en spännande Fantomenserie och med många starka visuella scener. Som andra generationens invandrare och bildkonstnär kan jag dessutom själv relatera till seriens huvudperson, säger Jan Bielecki, Fantomentecknare.

Fantomen nr 14-15 finns att köpa i butik från den 27 juni.

Högupplösta bilder laddas ner från Egmonts pressrum på Mynewsdesk


För recensionsex och mer information, vänligen kontakta:

Mikael Sol, redaktör, Egmont Publishing, mikael.sol@egmont.se, 0760 46 85 75

Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig, Egmont Publishing, jonas.lidheimer@egmont.se, 0708 63 94 62