Bamseloppet
Foto: Robert Sjödin

Förskolans dag firas med frisk luft och Bamselopp

11.05.2020

På torsdag den 14 maj är det Förskolans dag och barn över hela landet väntas fira detta med att springa Bamseloppet på sin egen förskola. Aktiviteten genomförs utomhus i befintliga barngrupper på ungefär 1500 olika förskolor.

Frisk luft, springande barn och mycket skratt och lek. Alla mår bra av att komma ut och röra på sig, så detta är ett härligt sätt att fira förskolans dag på.

Bamseloppet arrangeras i år för 7:e året i rad och intresset från förskolorna är lika stort som alltid, även om man i år uppmanas att vidta vissa försiktighetsåtgärder till följd av covid-19.

På torsdag den 14:e maj, på Förskolans dag, väntas upp emot 80 000 förskolebarn springa Bamseloppet, vilket gör det till det största loppet i sitt slag i Sverige. Men en fördel i dessa dagar är att loppet genomförs utomhus i befintliga barngrupper på respektive förskola. Det handlar alltså inte om ett stort lopp, utan snarare ungefär 1500 små lopp över hela landet.  

– Tidigare år har ofta föräldrar bjudits in som åskådare, men i år har vi gått ut med information till förskolorna om att inte utöka grupperna – allt för att undvika smitta, säger Charlotta Borelius, chefredaktör på Bamsetidningen som är initiativtagare till Bamseloppet. 

Bamseloppet skiljer sig från alla andra lopp eftersom själva tävlandet och vem som springer snabbast är oväsentligt. Det viktigaste är att barnen rör på sig och att de har skoj under tiden. Alla deltagare får en medalj och ett diplom. 

– I år har vi även tagit fram ett yogapass som man kan värma upp med och en smittskydds-affisch som vi hoppas att förskolorna sätter upp och följer, berättar Charlotta Borelius.

Förskolor runt om i landet har kostnadsfritt beställt material för att anordna ett eget Bamselopp. Både yogapass och smittskyddsaffisch finns tillgängliga för alla på bamse.se.

För mer information och bilder – besök Egmonts pressrum på Mynewsdesk.