hj-20rekordnummer

Hemmets Journal går mot strömmen och släpper rekordtjock utgåva

11.04.2019

Det senaste numret av Hemmets Journal, nr 16/17, är det tjockaste i tidningens historia. Det är ett stort och stabilt läsarintresse och en kraftig ökning av annonser som gör att sidantalet har utökats till hela 204 sidor. Samtidigt visar nya siffror att Hemmets Journal nu når flest läsare av alla svenska veckotidningar.

Många pratar om papperstidningens kris med vikande upplagor och läsartal, men av detta märks inte så mycket på Egmonts största tidning. Under våren har flera utgåvor blivit tjockare än planerat, men nr 16/17 slår alla tidigare rekord. Det tidigare rekordet var Hemmets Journal nr 45, 1999, som var på 200 sidor.

– Vi känner en stark medvind just nu, vilket känns extra kul med tanke på den utmanande marknad som vi befinner oss i. Men framför allt är vi glada över att kunna ge våra läsare ännu mer bra läsning, säger Håkan Ström, chefredaktör på Hemmets Journal.

Framgången för Hemmets Journal kan mätas på flera olika sätt. Under 2018 ökade lösnummerintäkterna och prenumerationsförsäljningen var den mest framgångsrika på flera år. Samtidigt har inflödet av annonser ökat kraftigt, vilket är väldigt ovanligt inom tidsskriftsbranschen där annonsintäkterna annars generellt är vikande (-13,9% 2018 enligt IRM).

Hemmets Journal ligger även i topp bland Sveriges veckotidningar sett till antal läsare. Räckvidden ökade under 2018 både digitalt och för print och hamnade på 473 000 läsare enligt Orvestos senaste helårsmätning. Det gör att Hemmets Journal nu kan titulera sig Sveriges största veckotidning.

Enligt Håkan Ström är det ett flertal faktorer som ligger bakom framgångarna och som lett fram till den aktuella rekordutgåvan.

– Först och främst så fokuserar vi stenhårt på innehållet och vi har en aktiv dialog med både våra läsare och annonsörer. För det andra så handlar det om ett väloljat samarbete mellan redaktion, marknad och annons. Vi jobbar tätt ihop, är lösningsorienterade och hittar ständigt nya möjligheter tillsammans. Men i slutändan handlar om det vår höga ambitionsnivå. Vi vill göra Sveriges största och bästa veckotidning och från den målsättningen viker vi inte en tum.

Rekordnumret av Hemmets Journal, nr 16/17, finns nu att köpa i butik.