05.03.2019
Idag är det fettisdagen och svenska folket väntas njuta av semlor i kubik. Men det finns en baksida. Icakuriren har lyft på locket till svenskarnas favoritbakelse och hittat en stor miljö- och vattenbov – mandelmassan.
En äkta semla ska innehålla mandelmassa brukar det heta. Men kanske är dags att tänka om? Icakuriren har granskat den klassiska semmelfyllningen och upptäckte en rejält törstig liten nöt. Minst 68 liter vatten går det åt för att odla mandeln till mandelmassan i en enda semla – om mandeln odlas i Kalifornien vilket 80 procent av alla världens mandlar gör. På fettisdagen sätter vi svenskar i oss upp emot sex miljoner semlor och om alla dessa innehåller mandelmassa kommer det totalt gå åt cirka 400 miljoner liter vatten – bara till mandelmassan.
Risk för vattenbrist och extremväder
Kalifornien, som merparten av mandlarna kommer ifrån, har drabbats av torka och svåra skogsbränder i många år. För att få tag i vatten gräver nu nötodlarna så djupa brunnar att grundvattnet hotas. Något som kan få stora konsekvenser för miljön.
– Med vattenbrist ökar risken för skogsbränder och möjligheterna att släcka dem minskar. Bränder ger enorma utsläpp av växthusgaser och ökar även risken för mer extremväder. Indirekt påverkar därmed mandelodlingen i Kalifornien resten av världen, säger Hasse Berglund, biolog på Naturvårdsverket, till Icakuriren.
Dålig information från tillverkare
Flera stora mandelmasseproducenter importerar sin mandel från Kalifornien, men många skriver inte ut ursprungsland på förpackningen.
– Som konsument är det inte lätt att veta varifrån mandlarna kommer. Tillverkarna måste bli bättre på att ta ansvar och informera om var råvaran kommer ifrån, säger Kersti Byström, redaktör på Icakuriren.
Läs mer i kommande nummer av Icakuriren (nr 11) och på Icakuriren.se.