ka-2085-readly-webb

Kalle Anka firar 85 år – tar hjälp av ankister

08.06.2019

Tillsammans med Readly släpper Egmont en exklusiv digital jubileumsutgåva i samband med att världens mest otursförföljda anka fyller 85 år den 9 juni. Urvalet av serier har gjorts av Kalle Anka-redaktionen i nära samarbete med de allra mest dedikerade fansen – medlemmarna i det svenska ankistförbundet, NAFS(k).

På söndag, den 9 juni, är det på dagen 85 år sedan den evigt unge och omåttligt populära Kalle Anka mötte publiken för första gången, som bifigur i kortfilmen The Wise Little Hen.

Som en del i firandet av denna Disneyikon har Egmont tagit fram en digital jubileumsutgåva tillsammans Readly och det svenska ankistförbundet NAFS(k) (Nationella Ankistförbundet i Sverige (kvack)), en förening för de allra största Kalle-fansen. Ankisterna i NAFS(k) har valt ut sina absoluta favoritserier till den 90 sidor långa specialutgåvan, som även innehåller originalteckningar av den framstående Kalle Anka–tecknaren Vicar.

– Det är fantastiskt att äntligen få ge allmänheten en bit av den serieskatt som Disney och Egmont har lämnat efter sig under åren. Vi har tillsammans i föreningen valt ut de serier vi tycker bäst om från varje årtionde. Vi har valt ut riktiga guldkorn som inte lika ofta repriserats och hoppas att många får möjlighet att läsa Kalle, både äldre och yngre, säger Mats Nilsson, ordförande för NAFS(k)

I jubileumsutgåvan, och via Readlys magasinapp, kommer läsare exklusivt kunna ta del av nio noggrant utvalda serier från år 1958 till 2015, från kända tecknare som Dick Moores, Al Hubbard och Tony Strobl med förord av Kalle Anka-översättaren och ankisten Stefan Diös.

– Vi är exalterade över att ha fått detta digitala hyllningsnummer på plats. Det är första gången som vi har involverat fansen på det här sättet och NAFS(k) har verkligen bidragit på ett fantastiskt sätt med sin stora passion och höga kunnande om Kalle och Ankeborgsvärlden, säger Anna Bergström, projektledare för Kalle Anka på Egmont. 

Visste du det här om världens mest kända anka…?

  • Kalle Ankas fullständiga namn är Karl Magnus Anka.
  • Kalle Ankas motsvarigheter i Danmark, Norge och Finland heter Anders And, Donald Duck och Aku Ankka.
  • I stora delar av världen är Kalle Anka framförallt känd som en filmfigur. Tecknade serietidningar med Kalle Anka läses främst i Europa och i Norden.
  • Serietidningen Kalle Anka & C:o kom ut första gången i Sverige år 1948.
  • De mest betydelsefulla Kalle-skaparna anses av många vara Al Taliaferro, Carl Barks och Don Rosa.
  • I serien Kalle Ankas barndom, som kom år 2000, kunde läsarna följa Kalle som barn när han hittar på diverse hyss.
  • Kalle haft en uppsjö olika jobb genom åren. Till en början var Kalle brandman till yrket. Men CV:t innehåller även jobb som myntputsare, löpandeband-arbete i margarinfabriken, vakt och glasmästare.
    Men erfarenhet är inte allt. För allt som oftast brukar historierna sluta med att Kalle får sparken…
  • Idag används Kalle Anka-serier även i skolan, som en del av läsinitiativet Serier i Undervisningen