Karibiens Guld omslag

”Karibiens Guld” utsett till Årets barnspel

07.10.2019

Hitta kartan, samla pärlor och dyk efter världens största skatt – det är huvudingredienserna i ”Karibiens Guld”, Årets barnspel 2019. Priset delas ut av Lek & Babybranschen och är den största och mest prestigefyllda utmärkelsen för sällskapsspel i Sverige.

Så här lyder Årets spel-juryns motivering till valet av ”Karibiens Guld”:

”Tänk klassiska ”Försvunna diamanten”! Lägg handlingen och spelstrategin i Västindien, med alldeles verkliga öar. Och med lite extra vändningar i spelet, som en extra omgång, där inget är säkert trots att du gick segrande ut efter första varvet. Då har du det här spännande äventyret och spelet där det krävs mycket förutom bara tur för att vinna.”

I ”Karibiens Guld” tas spelarna med på en resa i den karibiska övärlden på jakt efter världens mest värdefulla guldskatt som sjönk med det spanska skeppet San José år 1708. Men innan det är dags att dyka efter skatten måste deltagarna först resa mellan olika öar för att samla ihop kartbitar som kan visa vägen, och pärlor för att betala för dykningar. Det är samtidig en kamp mot klockan, för det finns hela tiden en risk att någon av motspelarna hinner före till skatten. Dessutom finns det en risk att pirater dyker upp för att stjäla ens pengar. 

– Det som gör ”Karibiens Guld” så underhållande är att spänningen hålls uppe under hela spelets gång – hamnar man i bakvattnet finns det alla möjligheter att snabbt komma ikapp. Samtidigt ger den exotiska miljön och den historiska bakgrunden en extra krydda till spelupplevelsen, säger Marie Jörnhagen, produktchef på Egmont Publishing, och som har varit med och utvecklat spelet.   

”Karibiens Guld” är skapat av den internationellt välkända spelutvecklaren Grzegorz Rejchtman, som bl.a. ligger bakom den internationella storsäljaren Ubongo.

”Karibiens Guld” är ett familjespel för 2-4 spelare från 8 år och uppåt, och speltiden är cirka 30 minuter. Spelet finns att köpa på nätet, i bokhandeln och i olika spel-, leksaks- och dagligvarubutiker.

Högupplösta bilder laddas ner från Egmonts pressrum hos Mynewsdesk.

Om Årets spel 

Utmärkelsen Årets Spel och priset Guldtärningen delades ut första gången 1984. Priset delas ut av Lek & Babybranschen och är den största utmärkelsen för sällskapsspel i Sverige.

Lek & Babybranschen är branschföreningen för alla aktörer, tillverkare, grossist, importör eller återförsäljare på den svenska marknaden för leksaker, hobby-, barn- och babyprodukter.

Det finns tre klasser att tävla i: barnspel, familjespel och vuxenspel.

Årets jury har bestått av nykomlingen Øystein Mentzoni, som bland annat är nordisk mästare i sällskapsspelet "Ticket to Ride", Kristina Helldén, Jimmy Everitt, EU-parlamentarikern David Lega och Lasse Råde.

För mer information och spelrecensionsex vänligen kontakta:

Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig, Egmont Publishing, jonas.lidheimer@egmont.se, 0708 63 94 62.