12.11.2018
Sveriges mest älskade keramik från Upsala-Ekeby samlas nu i ett referensverk på nästan 300 sidor. Stora boken om Upsala-Ekeby är fullmatad med spännande detaljer och fakta och innehåller tusentals bilder på det som formgavs 1940–1978.
På Upsala-Ekeby tillverkades på 40-, 50-, 60- och 70-talen folkhemmets keramik, - bland annat vaser, skålar, blomkrukor och djurfigurer. Idag hyllas föremålen från Upsala-Ekeby som designpärlor av en ny generation.
– Det har saknats ett referensverk som lyfter fram och visar all den fantastiska keramik som producerades på Upsala-Ekeby under 40, 50-, 60- och 70-talet. Nu finns det äntligen! Säger Magnus Palm, bokens författare.
I boken lyfts fyra starka och målmedvetna kvinnor från Upsala-Ekebys anrika historia fram, - Anna-Lisa Thomson, Ingrid Atterberg, Mari Simmulsson och Hjördis Oldfors har alla haft en betydande inverkan på porslinsfabrikens framgång. Totalt presenteras 18 skickliga formgivare i boken.
Just det faktum att många av de ledande konstnärerna och designerna vid fabriken var kvinnor tycktes länge skymma själva verken, men idag ses den högkvalitativa keramiken i sitt rätta ljus och attraherar designintresserade och nostalgiker från hela världen. För att stilla nyfikenheten på hur mycket keramik från Upsala-Ekeby kan vara värt, innehåller boken även flera prisvärderingar.
Stora boken om Upsala-Ekeby är på 288 sidor och ges ut av tidningen Scandinavian Retro, en tidning med fokus på 50-, 60- och 70-talens design och inredning.
Boken finns att köpa i butik och online på bland annat scandinavianretro.com och dintidning.se.
För recensionsex, pressbilder etc, vänligen kontakta:
Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig, Egmont Publishing, jonas.lidheimer@egmont.se, 0708-63 94 62.
Om Upsala-Ekeby
Upsala-Ekeby grundades 1886 i Ekeby utanför Uppsala som ett tegelbruk. Som mest sysselsattes mer än 1000 personer på bruket där det under årens lopp förutom konstföremålen tillverkades allt från kakelugnar till kakelplattor, blomkrukor och hushållskeramik innan tillverkningen lades ned 1978.