minecraft-webb

Minecraftböcker ska öka pojkars läslust

31.05.2017

Med fyra faktaspäckade handböcker till spelsuccén Minecraft vill Egmont Publishing erbjuda en lustfylld väg till läsning. Den officiella bokserien är framtagen i nära samarbete med spelutvecklaren Mojang.

Egmonts första omgång av officiella Minecraft-handböcker släpptes 2013/2014 och blev en stor succé med över 240 000 sålda exemplar. Nu kommer en helt ny serie med fyra handböcker under 2017, som tar utgångspunkt i de allra senaste uppdateringarna av det populära spelet.

– De nya böckerna går på djupet i olika ämnen och delar av Minecraft-världen. Innehållet är anpassat för spelare i olika faser och nivåer i sitt spelande och bjuder på allt från handfasta tips och praktisk guidning till ren inspirations-läsning, säger Malin Esaiasson, Nordic Product Manager Books, på Egmont Publishing.

Inom kort släpps de två första böckerna i den nya serien. Båda är fullmatade med insiderinformation och knep från de som kan spelet allra bäst – Mojang.

Guideboken till utforskning hjälper användarna att överleva, samla material, tillverka utrustning och att skydda sig från fientliga mobar. Den är perfekt för nya Minecraft-spelare

Guideboken till kreativt byggande är den ultimata handboken för att bygga i Minecraft. Här finns allt du behöver veta för att bygga saker som du tidigare knappt vågat drömma om – från avancerad arkitektur till häftig konst och användning av praktfulla färger.

En lustfylld väg till läsning
Även om läsförståelsen hos svenska barn har förbättrats så finns det fortfarande ett stort behov av läsfrämjande insatser. Inte minst bland pojkar. Nästan var tredje pojke (31 %) presterar svagt i läsförståelse i senaste PISA (2015) och gapet till flickor (14 %) är över genomsnittet inom OECD. Förklaringen ligger bland annat i att flickor läser mer.
(Källa: PISA 2015 https://www.oecd.org/pisa/pisa-2015-results-in-focus.pdf)

– Vi ser tydligt på vår egen bokförsäljning att med rätt innehåll så går det att locka även pojkar till läsning. Faktaböcker, och även serier, är bra exempel på litteratur som sänker läströskeln och därmed kan ha en positiv effekt på läströtta barn, säger Malin Esaiasson. 

I september släpps den tredje respektive fjärde boken i den nya Minecraft-serien – Guideboken till redstone och Guideboken till Nethern och End.

Minecraftböckerna Guideboken till utforskning och Guideboken till kreativt byggande är på 96 sidor, kostar cirka 135 kronor och finns att köpa i bok- och dagligvaruhandel, samt på DinTidning.se från och med den 1 juni.