vagabond-20omslag-20-1-2019-webb

Norge utsett till världens bästa resmål

08.01.2019

Nu behöver du inte längre åka långväga för att få en fantastisk reseupplevelse. Vårt kära grannland i väster har nämligen utsetts till världens bästa resmål 2019, av Resemagasinet Vagabond.

Motiveringen lyder: ”Egentligen är det märkligt att vi inte vallfärdar mer till Norge än vi gör. Det finns människor som sett fjordlandskapen i Nya Zeeland och letat naturens under över hela världen, men aldrig satt sin fot i vårt västra grannland. Ändå finns något av det naturskönaste man kan finna precis runt hörnet.”

– Under det gångna året har svenskarnas resande debatterats flitigare än någonsin i tidningar och på sociala medier. Att fler och fler reflekterar över sitt flygande är bra. Vi behöver flyga mindre, precis som vi måste skära ner på mycket annat om vi ska kunna nå klimatmålen. Men att då och då påminna om resandets positiva effekter kan också vara på sin plats, kommenterar Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström, som korat vinnarna tillsammans med Per J Andersson, Johanna Jackson, Henrik Brandão Jönsson, Mikael Persson, Pernilla Sjöholm, Marcus Westberg och Karin Wimark.

Vinnaren i kategorien bästa hållbara resorna blev Köpenhamn:

”Kaxigt innovativ och coolt tillbakalutad på samma gång. Dessutom bara en kort tågresa bort. Vi gillar Köpenhamn med konstmuseet Arken och Noma som vunnit titeln som världens bästa restaurang. Allra bäst är ändå planlöst flanerande genom en innerstad där skurar av svarta cyklar samsas med Nyhavns målarboksfärger, kajakpaddlade kanaler och citybadet vid Islands Brygge.”

Årets bästa länder, städer och klimatsmarta resmål 

 Bästa länderna:

 1. Norge
 2. Costa Rica
 3. Sri Lanka
 4. Colombia
 5. Taiwan
 6. Ryssland

Bästa städerna

 1. Philadelphia, USA
 2. Varanasi, Indien
 3. Mexico City, Mexico
 4. Busan, Sydkorea
 5. Lyon, Frankrike
 6. Beirut, Libanon

Bästa klimatsmarta resmål

 1. Köpenhamn
 2. Berlin
 3. Lappland, Sverige
 4. Slovenien
 5. Mongoliet

Förutom ovan listor korades vinnare i kategorierna Bästa budget, Bästa djur och naturresor samt Bästa sol & bad. Samtliga finns publicerade i Vagabond nr 1 2019 som finns att köpa och beställa i butik och på nätet.