06.09.2019
”Rovor och champagne” är det första albumet om ”Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr” – en tecknad humorserie om misär och orättvisor i dåtidens Sverige. Den är skapad av medieprofilen Kalle Lind och serietecknaren Jimmy Wallin.
”Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr” utspelar sig någon gång mellan 1700-talet och mitten av 1900-talet, då det så kallade statarsystemet (se faktaruta) fanns i Sverige.
Vi får följa en statarfamilj som lever i slavliknande förhållanden på Jordeberga Gods – statarjäntan Lusa-Lisa, som drömmer om att en dag få lämna smutsen och fattigdomen, hennes far Dyng-Hans, som säger att smuts och armod aldrig har skadat någon, och modern, Smuts-Hanna, som anser att drömmar kan ge dålig nattsömn. Allt som familjen och övriga statare på godset äger, ägs i själva av Patron – ägaren till godset, statarlängorna och det mesta annat.
Serieskaparna Kalle Lind och Jimmy Wallin har hämtat inspiration från olika film- och litteraturhistoriska portalverk som Utvandrarna och Pelle Erövraren och från arbetarförfattare som Ivar Lo-Johansson och Moa Martinsson. Samtidigt lånar de vilt från den fransk-belgiska serietraditionen med bl.a. Asterix och Lucky Luke.
Skämten avlöser varandra i snabb takt, dåtid blandas med nutid, och fakta med myter. Men mest tar den festliga slapstickserien sitt avstamp i dåtidens eländiga verklighet. Ett stycke svensk historia som upphovsmännen anser att det pratas alldeles för lite om.
– Vi håller på att bli historielösa och det är ett stort problem. Nutidens människor måste förstå att allt vi har är resultatet av våra förfäders och anmödrars slit och köldskadade fingertoppar. Vi behöver en ny berättelse om den misär vi nyss levde under. Och eftersom ingen annan anmält sitt intresse så blev jag så illa tvungen att skriva den där berättelsen själv. Jag valde den enda form jag behärskar: humorn, säger manusförfattaren Kalle Lind.
”Rovor och champagne”, som är det första albumet i serien ”Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr”, är på 84 sidor finns att köpa i bokhandeln och på nätet, bl.a. på Dintidning.se.
Om statarsystemet
Fram till 1945 betalades en stor del av landets lantbruksarbetare i stat, dvs. i naturaprodukter som mat, tyg och husrum istället för pengar. Bostadsstandarden var ofta undermålig, barnaskarorna stora, armodet utbrett. Under 1900-talet uppmärksammade framför allt författarna Ivar Lo-Johansson och Moa Martinson i sina romaner vad som kan liknas vid ett svenskt slaveri. Serien Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr är det första försöket att skratta åt eländet.