Krister Petersson
Bild: Carina Tornqvist/Egmont Publishing

Prestigefyllt seriepris till Uti vår hage-skaparen Krister Petersson

04.11.2019

Krister Petersson, skapare av den hyllade serien Uti vår hage, har tilldelats Svenska Serieakademins Adamsonstatyett 2019.

Svenska Serieakademins motivering till årets Adamsonvinnare lyder:

”Redan 1981 gjorde Krister Petersson ett brakande genombrott i talangjakttidningen Svenska Serier. Han fångades upp av förlaget Semic och tecknade tidigt några av de bästa episoderna av 91:an. Krister Petersson har småningom visat sig vara en virtuos på grotesk tecknad slapstick och verbalt anarkistiskt finlir. Hans serie Uti vår hage – med den slafsige huvudpersonen Faló och hans vänner och bekanta i Mjölhagen – är en lika kärleksfull som grafiskt expressiv hyllning till svensk folklighet när den är som bäst och sämst.”

Krister Petersson har tecknat serier till 91:an och skapat den egna humorserien Vi å pappa. Men framförallt är han känd för sin älskade serie Uti vår hage som publicerades för första gången i tidningen Svenska Serier i början av 80-talet.  

Serien kretsar kring huvudpersonen Faló, en 35-årig otursförföljd och självgod levnadskonstnär som bor i småstaden Mjölhagen.

Peterssons tecknarstil kännetecknas av kraftiga linjer, detaljrika bakgrunder och en tydlig bildkomposition.

Sedan 2002 ges Uti vår hage ut som en egen tidning av Egmont. Under nästa år kommer det även en samlingsbok med ett urval av Krister Peterssons serier.

Årets internationella Adamsonstatyett gick till den Schweizfödde och numera Belgien-bosatte serieskaparen Derib.

Högupplösta pressbilder finns att ladda ner från Egmonts pressrum hos Mynewsdesk.

Om Adamson-priset
För att uppmärksamma kvalitetsserier i Sverige och utomlands delar Svenska Serieakademin varje år ut Adamsonstatyetten. Priset delas ut i två exemplar – ”Årets svenska Adamsonstatyett” och ”Årets internationella Adamsonstatyett”.

Adamsonstatyetten är uppkallad efter Oscar Jacobssons serie Adamson, som startade i skämttidningen Söndags-Nisse 1920. Adamson är Sveriges internationellt mest spridda serie.

Källa: Serieakademin.se

För mer information vänligen kontakta,
Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig, Egmont Publishing, telefon 0708 63 94 62, jonas.lidheimer@egmont.se