word-webb

Sarah Sjöström tacklar fördomar i Tidningen Julias nya ungdomsbok

24.05.2018

”Du är bra på sport för att vara tjej!”, ”Tjejer är inte lika modiga som killar”, ”Killar är bättre på att bestämma”. Hur besvarar man elaka och fördomsfulla kommentarer som ung tjej? I boken Word! ger kända kvinnor som Sarah Sjöström, ”Börshajen” Andra Farhad och popduon Icona Pop sina bäst tips på hur man ger svar på tal.

Allt började med en enkel fråga på tidningen Julias Instagramkonto –
”Vad är du som tjej trött på att höra?”. Inlägget skapade stort engagemang och mängder av unga tjejer vittnade om hur de dagligen utsätts för fördomsfulla kommentarer. Julia-redaktionen tog fasta på insikten och skapade Word! – en positiv peppbok för unga tjejer.

– Vi kände att vi ville göra något konkret för att inspirera och stärka våra unga läsares självförtroende, säger Hélène Mönnich Börjeson, projektledare på Egmont Publishing.

I Word! porträtteras och intervjuas nio välkända kvinnor – Andra Farhad, Kajsa Lundborg, Sarah Sjöström, Icona Pop, Nellie Berntsson, Anna Svahn, Sarasongbird och Sigrid Bernson. Färgstarka och framgångsrika individer som har en sak gemensamt. De har alla fått utstå nedvärderande kommentarer eftersom de råkar vara tjejer. I Word! slår dessa kvinnor hål på unkna fördomar och ger tips på hur man som tjej kan bemöta och stå upp mot elakheter.

I boken berättar intervjupersonerna även öppenhjärtigt om sina egna motgångar och upplevelser i tonåren. Simdrottningen Sarah Sjöström beskriver hur jobbigt det var att visa sig i baddräkt då hon under en tid led av dålig hy och akne.

– Jag ville till och med simma dåligt för att jag skulle slippa visa mig i teve. För en sådan liten grej! Tack och lov slutade jag att bry mig och då blev allting mycket bättre, berättar Sarah Sjöström i Word!.

Word! ges ut av Tidningen Julia och Egmont Publishing och finns att köpa i butik över hela landet, samt online på bland annat DinTidning.se. Boken kostar cirka 99 kronor och är på 82 sidor.