Stallgänget på Tuva
Layout: Egmont Publishing Illustration: Lena Furberg

Stallgänget på Tuva – en ikonisk klassiker i ny skrud

10.10.2019

Berättelserna om Tuvastallet gick som en serieföljetong under 12 år i tidningen. Nu har författaren Lena Furberg utvecklat berättelserna till en kapitelbokserie för dagens unga läsare – ”Du och jag, Rejsab”.

Berättelserna om Tuvastallet gick som en serieföljetong under 12 år i tidningen Min Häst med start 1996. En hel generation hästintresserade växte upp med serien under sina barndomsår. Nu har författaren och serieskaparen Lena Furberg utvecklat berättelserna till en kapitelbokserie för dagens unga läsare – ”Du och jag, Rejsab”.

– Berättelserna om gänget som hänger på stallet Tuva är tagna ur verkligheten. Tuvastallet ligger utanför Skellefteå, och personerna som är med i boken finns också på riktigt. Det är kanske det som gör att serien har uppskattats av så många – man riktigt känner stalldoften, säger författaren Lena Furberg.

I den nya kapitelboksserien får vi lära känna stallgänget och hästarna på ett djupare plan. Först ut är boken ”Du och jag, Rejsab”, vars handling kretsar kring det lilla Tuvastallet med sex alldeles speciella hästar och det sammansvetsade gänget med unga ryttare. Rejsab, den fina kallblodstravaren, är Katrins häst och Petras älsklingshäst. Att Rejsab någonsin ska bli hennes är bara en omöjlig dröm. Medan Petra letar efter en annan drömhäst får hon hjälpa till med Rejsab och det är bättre än ingenting –  ända tills hon en dag är nära att förlora honom för evigt.

”Du och jag, Rejsab” har mottagit väldigt positiva omdömen av såväl läsare som recensenter. BTJ har delat ut toppbetyget 4 av 5 (Camilla Appelgren, BTJ-häftet nr 22, 2019), och litteraturvetaren Anna Nygren (även bakom hästboksmanifestet Bara Hästböcker) beskriver boken som ”en mysig och omhändertagande värld att som läsare kliva in i.”

”Du och jag, Rejsab” är för barn mellan 9-12 år och är på 144 sidor. Boken finns att köpa i bokhandeln och på nätet, bl.a. på Dintidning.se, och kostar ca 159 kr.

Högupplösta pressbilder finns att ladda ner från Egmonts pressrum hos Mynewsdesk.

Om Lena Furberg - världens bästa tecknare av hästserier
Lena Furberg är serieskapare, illustratör och författare. Lena Furberg uppmärksammades bland annat av Seriefrämjandet 2011, där hon kallas Världens bästa tecknare av hästserier. Lena har tidigare tilldelats Unghunden, Urhunden-prisets speciella utmärkelse för insatser för barns och ungdomars serieläsande, samt 91:an-stipendiet till Rudolf Peterssons minne. 2018 debuterade Lena som författare med boken ”Mulle och ponnyklubben”, som ingår i bokserien ”Mulles dagbok”.

För mer information, recensionsex och intervjuförfrågningar vänligen kontakta,
Katarina Oldenburg, Projektledare, Egmont Publishing AB, e-post katarina.oldenburg@egmont.se, telefon 040-693 95 32