sunes-20jul-sorenanders

Sunes jul – älskad bokklassiker tillbaka i ny tappning

04.09.2018

Sunes jul kom ut första gången 1991 som julkalendern på SVT och som bok 1992. År 2016 blev den framröstad som den bästa julkalendern genom tiderna på SVT:s arkiv*. Nu har författarna Sören och Anders skrivit nytt, skrivit om och uppdaterat familjens favorit – till glädje för alla fans. 

Sunes jul handlar om dagarna fram till julafton. Även om Sune helst vill öppna alla julklappar direkt, så finns det mycket roligt att göra innan jul också – som att spela åsnebakdel i klassens julspel, baka julgodis och stjäla julgran med pappa Rudolf. 

Sören och Anders har skrivit tre helt färska kapitel till den nya utgåvan. Sune och hans familj både reafyndar på annandagen och firar nyårsafton, och naturligtvis går precis allting som kan gå snett – väldigt, väldigt snett...

Boken utlovar en skrattfest och bjuder på klassiska citat som ”– Om du ska skaffa en ny pappa kan du väl ta en rik.” och ”– Du, Håkan! Vad har du i strumporna?”, ”– Vadå? Inget särskilt. Bara tår och så. ”

– Sunes jul är den perfekta julklappen och tipset är att läsa boken först och därefter se tv-serien på nätet på Svt:s Öppet arkiv tillsammans. Det är verkligen tidlös underhållning för hela familjen, säger Malin Esaiasson, produktchef för Sune-böckerna på Egmont Publishing.

Nya Sunes jul har redan fått bra recensioner:

Författarna har medvetet valt att vara lite galna, och målet har varit att nå barn som inte tycker det är så kul att läsa. Det har lyckats! Boken är roande läsning fylld av klichéer, överdrifter och pinsamheter. Betyg: 4” (BTJ, Elsie Runnö, BTJ-häftet nr 17, 2018).

Sunes Jul ges ut av Egmont Publishing och finns nu att köpa i butiker över hela landet och på Dintidning.se. Boken kostar cirka 139 kronor och är på 224 sidor.

Högupplösta bilder laddas ner från Egmonts pressrum hos Mynewsdesk.

*Källa: https://blogg.svt.se/oppet-arkiv/basta-julkalendern/

Om Sune-böckerna
Sören Olsson och Anders Jacobssons böcker om Sune, Bert och Håkan Bråkan har sålt i över 12 miljoner exemplar världen över, och finns utgivna i 25 länder. Böckerna ligger år efter år på topplistorna över mest utlånade verk på biblioteken, vilket gör Sören och Anders till två av Sveriges mest lästa barnboksförfattare. Böckerna om Sune knep också hela 11 av 20 platser på mest lyssnade barnböcker i ljudboksformatet hos Storytel 2017.