Kalle Ankas Pocket 500
copyright Disney

Sveriges mesta pocketbok firar 500

09.01.2020

Nej det handlar inte om Camilla Läckbergs ”Fjällbacka”, Lars Keplers ”Joona-Linna” eller Stieg Larssons ”Millennium”. Utan förstås om klassiska Kalle Ankas Pocket som jubilerar med utgåva nummer 500.

Med över 500 utgåvor är Kalle Ankas Pocket en Sveriges allra mest lästa pocketbokserier genom tiderna. För många är Kalle Ankas Pocket starkt förknippad med långläsning, ledighet och avkoppling. Säg den svenska sommar- och fjällstuga som inte är utrustad med en rejäl trave vällästa pocketböcker.

Den allra första pocketen, med titeln ”Tuff till tusen miljarder”, släpptes sommaren 1968 och under de senaste tre decennierna har Kalle Ankas pocket kommit ut med 13 utgåvor varje år. Kul kuriosa är att fram till och med nr 77 (1987) var endast vartannat uppslag i färg.    

Jens Lindell, Kalle Anka-entusiast och kommunpolitiker från Norrköping, har inte bara lyckats med konststycket att samla på sig samtliga utgåvor av Kalle Ankas pocket. Han har även alla nummer av den klassiska serietidningen Kalle Anka & C:o. Men trots att pocketarna och tidningarna upptar ett och ett halvt rum hemma i huset, så finns det inga planer på att sluta samla och läsa Kalle Anka. 

– Den dagen jag slutar samla så dör ju samlingen. Så det blir till att fortsätta läsa Kalle Anka ett bra tag till. Jag ser redan fram emot nästa historiska Kalle-utgåva, säger Jens Lindell.

Firar med specialutgåva
Som en del i firandet av nr 500 släpper Egmont även en specialpocket, ”Kalle Ankas Pocket DeLuxe”, som innehåller de allra bästa, och noggrant utvalda, äventyren från Kalle Ankas Pocket.  

Kalle Ankas Pocket nr 500 och Kalle Ankas Pocket DeLuxe finns att köpa i butik och på nätet, t.ex. Dintidning.se.

Högupplösta bilder laddas ner från Egmonts pressrum hos Mynewsdesk.

För pressex och mer information vänligen kontakta,
Jonas Lidheimer, PR- och informationsansvarig, Egmont Publishing, telefon 0708 63 94 62, jonas.lidheimer@egmont.se