hemsidavagabond

Vagabonds och Råd och Röns svarta lista: Resebranchens värstingar

22.09.2016

Här är företagen som inte kompenserar sina resenärer trots att de är skyldiga att göra det. Värst av de värsta är lågprisbolaget Wizz Air och på andra plats på den föga smickrande svarta listan hittar vi Solresors charterflygbolag Primera Air.

Reseföretagens svarta lista, som Vagabond presenterar en gång om året i samarbete med Råd & Rön, handlar om resebolagen som vägrar kompensera sina kunder, trots att Allmänna reklamationsnämnden (ARN) råder dem att göra det. 17 av de 21 reseföretagen på svarta listan är flygbolag – och i år, precis som ifjol, handlar de flesta ärendena om förseningar, en effekt av den ökande trängseln i luften över Europa och det faktum att lågprisbolagen flyger med tajta scheman och har få eller inga ersättningsplan att sätta in när något gått sönder.

När Vagabond publicerade svarta listan för två år sedan var Ryanair värst av de värsta. På förra årets svarta lista var istället Norwegian värst, framförallt på grund av tekniska problem med sitt nya Boeing 787 Dreamliner-plan som flyger på långdistanslinjerna.

Värst bland de värsta i år är ett annat lågprisbolag, ungerska Wizz Air, som flyger från Stockholm Skavsta, Göteborg, Malmö och Köpenhamn till flera olika destinationer i östra Europa.

I 31 ärenden som berör sammanlagt 53 resenärer, som alla drabbats av kraftiga förseningar, vägrar det ungerska lågprisflygbolaget att följa ARN:s rekommendationer. Om man räknar ihop de svenska resenärernas krav på det ungerska flygbolaget upptäcker man att det uppgår till sammanlagt 164 000 kronor.

Kontakt: Per J Andersson, redaktör på Vagabond, 070-653 50 82.

Svarta listan    

Värst bland de värsta – topp-9

1. Wizz Air Hungary Airlines Ltd, Ungern*

31 ärenden med flygförseningar och sammanlagt 53 resenärer. ARN rekommenderar Wizz Air Hungary att betala sammanlagt 15 750 euro (cirka 157 500 kronor), samt 4 987 danska kronor..

2. Primera Air, Danmark*

Åtta ärenden med flygförseningar och sammanlagt tjugo resenärer. ARN rekommenderar Primera att betala sammanlagt 8 000 euro (cirka 80 000 kronor), med avdrag för de 500 euro som flygbolaget redan har betalat i två av ärendena.

3. Norwegian Air Shuttle ASA, Norge*

Sex ärenden med flygförseningar och sammanlagt nio resenärer. ARN rekommenderar Norwegian Air Shuttle att betala sammanlagt 2 950 euro plus 2 379 kronor samt 156,78 pund (sammanlagt knappt 33 000 kronor).

4. Nextjet AB, Stockholm-Arlanda

Fyra ärenden med flygförseningar och sammanlagt fem resenärer. ARN rekommenderar Nextjet att betala sammanlagt 1 250 euro (cirka 12 500 kronor).

5. British Airways, Tyskland*

Fyra ärenden med flygförseningar och skadat bagage och sammanlagt nio resenärer. ARN rekommenderar British Airways att betala sammanlagt 5 400 euro (cirka 54 000 kronor) för förseningarna samt 10 000 kronor för skadat bagage.

6. Turkish Airlines, Sigtuna*

Tre ärenden med inställda eller försenade flyg för totalt sex resenärer. ARN rekommenderar Turkish Airlines att betala totalt 2 000 euro (cirka 20 000 kronor) samt 13 000 kronor och motvärdet av 960 danska kronor.

7. Vueling Airlines S.A, Spanien*

Tre ärenden där Vueling Airlines delvis har gett rättelse i ett av ärendena. Ärenden gäller flygförseningar med sammanlagt sex resenärer. ARN rekommendera Vueling Airlines att i ena ärendet betala 4 694 kronor för hotell och parkering, i det andra 800 euro (cirka 8 000 kronor) samt i det tredje att betala 5 996 kronor som det kostade att köpa nya biljetter.

8. Höga Kusten Flyg, Örnsköldsvik

Två ärenden. Flyget till Arlanda ställdes in och resenärerna bokades om med en försening på 2,5 timmar. ARN rekommenderar Höga Kusten Flyg att betala 250 euro (cirka 2 500 kronor) till resenärerna.

9. Ryanair LTD, Irland*

Två ärenden. I det ena ärendet blev flyget försenat till Bryssel med över tre timmar. I det andra ärendet blev flyget inställt utan att resenärerna blev ombokade till annan flygning. ARN rekommenderar Ryanair LTD att betala 250 euro (cirka 2 500 kronor) i första ärendet och 500 euro (cirka 5 000 kronor) i det andra ärendet, samt 3 232 kronor för nya biljetter.

 

* Betyder att reseföretaget var med på svarta listan även ifjol.

Och följande 12 resebolag har ett ärende var där de vägrar att kompensera kunden:

Air Méditerranée, Frankrike*

Air Serbia, Serbien

Brussels Airlines, Landvetter

Finnair ABP, Finland

Iberia, Spanien

Jet Airways, Indien

Pegasus Airlines, Turkiet

Prague Week, Danmark

Prinsgården Vandrarhem, Mora

Shelters i Kyrkesund, Tjörn

Svenska Jaktresor, Ärla

Thomson Airways, England