kollage-episerver

Välkommen till Egmont på Bokmässan 2018: Rysliga barnböcker, källkritik med världens starkaste björn och en 70-årsfirande anktidning

24.09.2018

Egmonts närvaro på årets Bokmässa kommer att vara lite som en påse Gott och blandat – en härlig mix för alla smaker och åldrar! Skräckförfattaren Johannes Pinter gästar Egmonts monter och presenterar sin nya och rysligt spännande barnbokserie, Monster Monster. I fokus står också klassiska Kalle Anka & C:o som firar 70 år i höst, och så får vi följa barnfavoriten Bamses kamp mot falska nyheter. 

Alla är varmt välkomna att besöka Egmonts monter och olika evenemang på årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg den 27-30 september. Nedan följer en genomgång av några av höjdpunkterna:

Monster Monster med Johannes Pinter
Skräckförfattaren och filmregissören Johannes Pinter har i höst debuterat som barnboksförfattare med nya bokserien ”Monster Monster”. I böckerna hyllas kreativa barn som använder sina superbegåvningar för att fajtas mot läskiga monster. Johannes och tecknaren Lucas Svedberg finns på plats under hela Bokmässan för att signera böcker, högläsa, live-teckna och prata om monster. Johannes och Lucas kommer även att framträda på Biblioteks- och berättarscenen under söndagen.

Bamse vs. fake news
Lagom till Bokmässan släpps en Bamsespecialtidning med det angelägna temat källkritik och falska nyheter. Tidningen är framtagen i samarbete med Barnens bibliotek och Regionbiblioteken. Medieforskaren Elza Dunkels kommer att prata mer om just Bamse och källkritik på Bildberättandescenen under fredagen.

Dessutom kommer Bamses bästa kompis Skalman att vara på plats under hela mässan, för att förmedla vikten av kunskap och att ständigt vara källkritisk.

Kalle Anka & C:o firar 70 år
Ja, det är kvacktiskt sant. Sveriges äldsta och anrikaste serietidning firar 70-årsjubileum i år! Som en del i firandet besöker Nordens främsta anktecknare Arild Midthun Bokmässan och bjuder bland annat på sina omåttligt populära ”ankifieringar”. Dessutom arrangeras ett flertal spännande paneldiskussioner på temat ”Kalle Anka som folkbildare” med kända kulturprofiler som Lena Andersson, Per Svensson och Johan Unenge.  

Profiltätt i Egmonts monter 
Andra kända ansikten i Egmonts monter är hästserien Mulles skapare Lena Furberg, den dynamiska författarduon Anders Jacobsson & Sören Olsson som bland annat skapat Håkan Bråkan, Sune och Bert och som är aktuella med nyutgåvan av klassiska ”Sunes jul”. På plats är även tvpersonligheten Beppe Singer som bjuder på lekfulla miljöexperiment, Bamse-tecknaren Thomas Holm samt Alan Kamieniarczyk som tecknar populära älgen Hälge.

Hemmets Journals hälsoredaktör Malin Gavelin kommer livepodda på Mat- och livsstilsscenen under lördagen tillsammans med läkaren och trubaduren Henrik Widegren.

Egmonts monter är placerad i Bokmässans A-hall på plan 1 mitt emot Sveriges Radio och med monternummer B 08:42. Fråga i informationen om du har svårt att hitta dit eller titta på mässkartan. 

Som en extra krydda till årets mässa arrangerar Egmont dessutom en exklusiv serieauktion på söndagen kl. 15 på Seriescenen.