nyhet-bamsejubileum-887-499

Världens starkaste björn fyller 50

12.01.2016

I år är det 50 år sedan världens starkaste och snällaste björn mötte publiken. Bamses skapare Rune Andréasson ville ge barn både äventyr och kunskap. 1966 kunde barn för första gången läsa om Bamse, titta på Bamsefilmer och pyssla i Bamses skola-häften. Sedan dess har många barn inspirerats av Bamse och hans vänners tankar om vänskap, samarbete och allas lika värde.

– Bamse roar barn samtidigt som han sprider kunskap och bidrar med humanistiska ideal, säger Runes son Ola Andréasson. Bamse skyddar de svaga och tidningen tar upp ämnen som kamratskap, mobbning, miljö, hälsa och motion, dataspelande och andra frågor som engagerar nutidens barn.

Tidning i Runes anda 
Bamsetidningen är ständigt aktuell och har skapat debatt och fått uppmärksamhet när den tagit upp tunga ämnen som droger, regnbågsfamiljer, invandring och provsprängningar. Dagens Bamseredaktion på Egmont Publishing försöker göra tidningen i Runes anda.

– Vi är noga med att tidningen inte bara ska handla om problem, men om det i en historia passar in att säga någonting viktigt så ser vi gärna att manusförfattarna tar chansen, säger Bamses chefredaktör Charlotta Borelius.

Firar med jubileumsnummer 
Jubileumsnumret Bamse nr 1 kommer ut i butik den 12 januari och i tidningen får läsarna återse trollkarlen Mefisto från en av de första veckoserierna . Man får också läsa i serieform om varför Rune fastnade för just björnar och hur det gick till när Bamse skapades. I tidningen hittar man dessutom det allra första äventyret med Bamse som publicerades 1966, veckoserien Bamse och skattkartan .

Ny film senare i år 
Men 50-årsfirandet sker inte bara i serietidningen utan Bamsefantaster kommer att kunna ta del av jubileet under hela året på flera platser runtom i Sverige.

– Vi kommer att fira Bamse stort, berättar Ola. Det blir bland annat en utställning på Seriegalleriet i Stockholm, Bamse ger sig ut på turné tillsammans med Magnus Salomonsson, Kolmården satsar ännu mer på Bamses värld, tidningen publicerar berättelser som följer Bamses liv och på juldagen har filmen Bamse och häxans dotter premiär.

Vid frågor, eller vid önskan om bilder, featurematerial, vänligen kontakta: 
Charlotta Borelius, Chefredaktör för tidningen Bamse, Egmont Publishing, 0708-639402 , charlotta.borelius@egmont.se

 

Om Bamse och Egmont 
Första bamsetidningen kom 1973 och i dag läses den av över 100 000 barn var tredje vecka och ges ut av Egmont Pulishing.
 Egmont Publishing publicerar ett hundratal magasin och webbplatser för vuxna och barn i Sverige, däribland Hemmets Journal, Kalle Anka, Vagabond och KING Magazine. Därutöver har företaget en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event. Företaget omsätter i Sverige cirka 1,1 miljarder SEK och har cirka 300 anställda. Egmont Publishing är en del av Egmontkoncernen som varje år delar ut mer än 100 miljoner SEK för att bidra till att barn och ungdomar får ett bättre liv.