Tack till dig

I 100 år har vi på Egmont skapat starka berättelser och gett en del av överskottet från våra verksamheter till utsatta barn och unga genom Egmont Fonden. Detta möjliggör du, när du använder våra medier.

Egmont Fonden 100 år Svenska
Hands

Starka historier och socialt ansvarstagande i 100 år

Egmont är en fond med ett dubbelt ändamål: Vi utvecklar de bästa medierna och stöttar utsatta barn, unga och familjer. Det har vi gjort i 100 år tillsammans med våra verksamheter Nordisk Film, TV2 i Norge, Lindhart og Ringhof och Egmont Publishing med mängder av magasin och tidningar som Bamse, Hemmets Journal, Café, Svensk Golf och Icakuriren. Allt överskott används till att utveckla våra medier och till hjälpa barn och unga. Varje år skänker vi över 125 miljoner kronor till välgörande ändamål.

100 år

Egmont Fonden grundades 1920.

125 Mkr

Årlig utdelning.

Ca 4 Mdkr

Totalt stöd i nuvarande penningvärde sedan 1920.

1878
1914
1920
1921
1948
1978
1990
1992
1997
2013
2015
2016
2018
History

Allt började i ett litet kök i Köpenhamn

17 år gammal, startade Egmont H Petersen sitt eget lilla boktryckeri hemma i mammas kök på Korsgade i Köpenhamn. Snart hade den unge entreprenören så mycket att göra att köksregionerna inte längre kunde rymma tryckeriverksamheten som flyttades till en lokal på annan plats i staden. Det tog inte lång tid innan Egmont H Petersen blev en pionjär inom boktryckarkonsten i Danmark och den förste som kunde trycka komplicerade färgbilder i böcker.

History

Gutenberghus bildas

Med den danska veckotidningen Hjemmet, som blev en stor succé, växte Egmont H Petersens verksamhet till att även innefatta tidskriftsproduktion. 1914 flyttade förlaget in i en nybyggd tryckeri- och kontorsbyggnad vid Kongens Have mitt i Köpenhamn. Huset fick namnet Gutenberghus, uppkallat efter boktryckarkonstens uppfinnare Johann Gutenberg. Gutenberghus blev också verksamhetens nya namn. I denna byggnad finns än idag Egmonts huvudkontor.

History

Stiftelsen Egmont grundas

Vid Egmont H Petersens död ombildades verksamheten till en förvärvsdrivande stiftelse. Efter att själv vuxit upp under fattiga förhållanden var det viktigt för Egmont H Petersen att stötta andra utsatta familjer. Stiftelsen fick i uppdrag att fortsätta driften av företaget och använda en del av överskottet till allmännyttiga ändamål och välgörenhet, framförallt med syfte att hjälpa utsatta barn och unga.

EPSE Hemmets Journal omslag

Egmont etablerar sig i Sverige med Hemmets Journal

Hemmets Journals förlag bildas och premiärnumret av veckotidningen Hemmets Journal ges ut. Detta blir också startskottet för Egmonts svenska medieverksamhet. Hemmets Journal var en svensk version av den danska succétidningen Hjemmet som Egmont började ge ut i Danmark 1904.

EPSE KA 1948

Första utgåvan av Kalle Anka & C:o

Hemmets Journal och bokförlaget Richter, båda dotterbolag till den dåvarande Gutenberghus-koncernen, inleder utgivningen av serietidningen Kalle Anka & C:o. Sedan 1959 ges tidningen ut varje vecka och är än idag Sveriges mest lästa och älskade serietidning.

EPSE Kärnan2

Egmont köper Kärnan

Egmont (dåvarande Gutenberghus) köper det Helsingborgsbaserade förlaget och speltillverkaren Kärnan AB. Varumärket Kärnan är idag ett av Sveriges mest klassiska pussel-, spel- och lekvarumärken . Populära produkter som Bamses honungsjakt, Geni och När då då? har under decennier roat och lockat till tävlan hos flera generationer av svenskar.

EPSE Bamse4

Världens starkaste björn till Egmont

Påsin allra första födelsedag fick Bamses skapare Rune Andréasson en teddybjörn i present. Den älskade nallen kom att inspirera Rune att skapa flera olika seriebjörnar. I slutet av 60-talet föddes ”Bamse – världens starkaste björn”. 1990 tog Egmont över utgivningen av den populära serietidningen Bamse och har sedan dess fortsatt i hög takt skapa trollbindande berättelser om världens starkaste och snällaste björn.

History

Egmont + Nordisk Film

Egmont går samman med Nordisk Film, och utvidgar därmed sin verksamhet till att även innefatta filmproduktion, filmdistribution och filmvisning. 1992 bytte verksamheten namn från Gutenberghus till Egmont. Nordisk Film grundades i Danmark år 1906 och finns idag representerat i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Idag innefattar verksamheten även biografer, tv-spel och gaming.

EPSE Serier

Störst på serier

Egmont köper huvudaktören på den svenska seriemarknaden Semic Press, och blir därmed den största utgivaren av serietidningar i Sverige. Med förvärvet följer en mängd klassiska och populära serier som Fantomen, 91:an och Knasen.

EPSE Jollyroom2

Egmont Publishing bildas och växer med nya titlar och tillväxtområden

De tidigare två separata svenska Egmont-bolagen, Egmont Tidskrifter och Egmont Kids Media slås samman till en gemensam svensk medieverksamheten – Egmont Publishing. Samma år förvärvas Forma Publishing Groups förlagsverksamhet med titlar som Icakuriren, och Hus & Hem, samt en nordisk satsning på e-handel inleds med investeringen i svenska Jollryoom.

EPSE Svensk Golf omslag

Sveriges största golftidning och populäraste älg till Egmont

Varumärket Hälge förvärvas efter att seriens skapare, Lars Mortimer, går bort. Därmed kan Egmont fortsätta att producera nytt seriematerial och utveckla varumärket. Samma år köper Egmont Sveriges största golftidning, Svensk Golf, från Svenska Golfförbundet

KAN

Affärsområdet Marketing Services växer i Sverige

Egmonts nordiska satsning på marknadsförings- och kommunikationstjänster fortsätter att växa med investeringen i den svenska, ledande digitala kommunikationsbyrån KAN. Året därpå sker ytterligare en investering, i Sveriges största byrå inom Facebook-marknadsföring – Ingager.

EPSE Café cover

Café till Egmont

Egmont köper det ledande mode- och livsstilsvarumärket Café från Aller Media. Förvärvet innefattar magasinet Café och flertalet digitala kanaler, däribland den populära Fördomspodden.

Yasmin

Egmont Fonden idag

Egmont Fonden har som mål att hjälpa utsatta barn och unga till ett bra liv och en trygg framtid. Fonden både driver egna initiativ och stöttar olika projekt, främst kopplat till skolgång, utbildning och lärande.