egmont-tidskriftsnominering-2017

Bamse kan bli årets tidskrift

10.10.2017

Egmont Publishings Bamsetidning har nominerats till Tidskriftspriset för sin uppmärksammade kamp mot ”fake news”. Det stod klart när Sverige Tidskrifter tidigare idag tillkännagav nomineringarna i kategorin Årets Tidskrift Populärpress Print. I samma tävling har Egmonts golftidning Golf Digest nominerats till Årets Omslag.

Det var i våras som nyheten om att Bamse ska lära barn att bli mer källkritiska spred sig som en löpeld i både svenska och utländska medier, samt i sociala medier. Bamseredaktionen hade i samarbete med bland annat internetforskaren Elza Dunkels tagit fram ett specialnummer (Bamse nr 2 2017) om högaktuella ämnen som ryktesspridning och källkritik. I tidningen kunde läsarna bland annat följa Lille Skutt som blir rädd och börjar sprida rykten om ett monster i serien ”Bamse och mörka skogen”, samt ta del av fakta och tips om källkritik och ryktesspridning i Bamses skola.

För första gången har Bamsetidningen nu alltså chansen att vinna landets mest prestigefyllda pris för tidskrifter – Tidskriftspriset. Ett pris som delas ut årligen av branschorganisationen Sveriges Tidskrifter. Bamsetidningen har nominerats till Årets Tidskrift Populärpress Print, som är en av de absolut tyngsta kategorierna. Övriga nominerade tidskrifter är Expo, Hembakat och STYLEBY.

Golf Digest nominerat till Årets Omslag

Som om det inte vore nog med en källkritisk björn så har även Egmonts träffsäkra golfredaktion på Golf Digest lyckats fånga juryns uppmärksamhet. Omslaget till nr 7 som släpptes tidigare i år har nämligen nominerats till Årets Omslag, i konkurrens med bl.a. Mama och Forskning & Framsteg.

Om Bamsetidningen och Golf Digest tar hem prisen får vi veta den 8 november då Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan äger rum på Cirkus i Stockholm. Läs mer om Tidskriftspriset och årets nominerade här