ajvide

Bamse tolkas av skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist

22.10.2018

John Ajvide Lindqvist är den första författaren någonsin att omvandla Bamse till en skönlitterär novell. Novellen är ett initiativ från Pressbyrån som, i samarbete med Egmont och Bamseredaktionen, vill lyfta fram serier och öka läslusten och läsförståelsen bland svenska barn och ungdomar.

Lagom till läslovet har Egmonts samarbetspartner Pressbyrån tagit hjälp av den prisade författaren John Ajvide Lindqvist, att tolka Bamse-serien Nina i knipa. Berättelsen handlar om Nina Kanin som försöker skipa rättvisa genom att avslöja Krösus Sorks Sorks onda planer som förgiftar en hel sjö. John Ajvide Lindqvist har omvandlat Nina i knipa till en 30-sidig novell, riktad till barn mellan åtta och tio år. Genom omvandlingen till novell visar författaren att serieberättelsen innehåller samma dramaturgiska element och teman som mer avancerad litteratur, och belyser hur serietidningar är mer bara än rutor och pratbubblor.

Novellen är publicerad i ett specialalbum där även originalserien finns med, så att läsaren kan jämföra berättelserna.

– Liksom för så många andra var serietidningar min första egna kontakt med det skrivna ordet. Dunderhonung var min färdkost på väg till superkrafter och nätkastare innan jag slutligen nådde fram till litteraturen. Just Bamse har varit en återkommande referens i mina romaner och därför var det självklart att tacka ja till projektet. Att skriva ny dialog till Skalman och Lille Skutt kändes som att jobba med mytiska storheter och det var absurt och roligt, säger John Ajvide Lindqvist.

Släpps som gratis skolmaterial
Den nya Bamse-novellen och originalserien kommer även att göras tillgänglig för skolor. En särskild lärarhandledning, med upplägg för hur man kan använda Nina i knipa och serier i undervisningen, har tagits fram av lärarna Melinda Galazcy och Helga Boström från Malmö. På Pressbyrån.se kommer lärare att kunna hitta information om hur de kan beställa materialet.

Nina i knipa är en serie som ursprungligen ingår i en Bamse-utgåva från 2006 med originalmanus av Susanne Adolfsson. Specialbumet och novellen finns till försäljning för 20 kronor i alla Pressbyråns butiker från och med 22 oktober och så länge lagret räcker.

Läs mer på www.pressbyrån.se

 

För mer information vänligen kontakta,
Charlotta Borelius, chefredaktör tidningen Bamse, charlotta.borelius@egmont.se, 0708 63 94 02

Lennart Schultz, varumärkesansvarig Pressbyrån, lennart.schultz@reitanconvenience.se, 0703 07 73 85