Skogsmulle och röda fjädern
Daniel Ohlsson/Friluftsfrämjandet/Lars Bällsten/Egmont Publishing

Barnens vän i skogen får nytt liv i illustrerade sagoboken Skogsmulle och den röda fjädern

17.08.2020

Den första nya sagoboken på 20 år med Skogsmulle finns nu tillgänglig för en ny generation barn att glädjas åt.

Den klassiska berättelsen om hur Skogsmulle föddes har moderniserats i både text och bild, och tillsammans med sina vänner Sten och Anna ger sig Skogsmulle ut på äventyr i skogen.

Den spännande berättelsen om hur barnens och djurens vän i skogen får sina kläder har i den nya versionen fått sällskap av både ett nytt äventyr och förståelse för hur naturen fungerar. Små inslag av pysseluppgifter för läsaren varvas med spännande kunskap om hur man kan ta ut väderstrecken. Läsarna bjuds in till att bli små skogsdetektiver och upptäcka saker i naturen som man kanske inte har tänkt på tidigare. De levande och lekfulla illustrationerna i sagoboken är gjorda av illustratören Lars Bällsten. Katarina Oldenburg, projektledare på Egmont, har skrivit manus:

– Det har varit oerhört inspirerande och en stor ära att få ge nytt liv åt denna klassiska och folkkära berättelse. Vi har tagit fasta på Friluftsfrämjandets värdeord ”lust” och ”kunskap”, och den uttalade ambitionen att Skogsmulleverksamheten ska göra barnen medupptäckande och medundersökande, när vi bearbetade den gamla sagan. Vi hoppas att den nya berättelsen skapar ett intresse för barnen att själva ge sig ut på äventyr i skogen och kanske försöka hitta ledtrådarna till väderstrecken.

Den nya sagoboken är en del i Friluftsfrämjandets nysatsning på Skogsmulleverksamheten, som offentliggjordes tidigare i våras. Målet är att Skogsmulle ska möta ännu fler barn de kommande årtiondena, genom bl.a. nytt verksamhetsmaterial och nya sagoberättelser, och samtidigt bevara de värderingar som Skogsmulle varje vecka kommunicerar till tusentals barn ute i naturen.

– Trots att det är 63 år sedan Skogsmulle skapades så är han mer aktuell än någonsin. De värden Skogsmulle står för är tidlösa. Men hur han ser ut och hur han pratar har inte varit lika tidlöst. Skogsmulle behövde helt enkelt välkomnas in i 2020 med ett nytt utseende och språk, och med nya lustfyllda berättelser, säger Lisa Larsson, verksamhetschef på Friluftsfrämjandet.

Skogsmulle och den röda fjädern släpps den 17 augusti och finns att köpa i bokhandeln, dagligvaruhandeln och på nätet, bl.a. på dintidning.se.  

Högupplösta pressbilder finns att ladda ner från Egmonts pressrum hos Mynewsdesk.

Om Skogsmulle
Skogsmulle, barnens vän i naturen, skapades 1957 av Gösta Frohm, dåvarande friluftsdirektör på Friluftsfrämjandet. Han kännetecknas bland annat av sin vita näverhatt med lingonfärgad orrfjäder och svansen som han städar upp i naturen med. Skogsmulle ger barnen en känsla för naturen och allt som lever i den och har ett stort engagemang i natur- och miljöfrågor. Friluftsfrämjandets skogsmulleverksamhet riktar sig till barn som är 4–6 år gamla, men liknande verksamhet finns även för både äldre och yngre barn. Skogsmulles motto är: Var rädd om naturen.

Bokfakta

Titel: Skogsmulle och den röda fjädern

ISBN: 978-91-7621-621-7

Publiceringsdag: 2020-08-17

Antal sidor: 24

Pris: cirka 99 kr