cafe-2003-2019

Café har utsett fotbollsspelaren Erik Berg till Sveriges bäst klädda man 2019

08.05.2019

Fotbollsproffset och Djurgårdens mittbacksprofil Erik Berg toppar tidningen Cafés lista över Sveriges bäst klädda män 2019. Den prestigefyllda utmärkelsen delas ut för 28:e året i rad och innehåller 50 namn som under året klätt sig på ett modernt, snyggt och inspirerande sätt och som har stuckit ut i mängden.

Café-juryns motivering till valet av Erik Berg:

Erik Berg är Sveriges bäst klädda man 2019 för att han på ett inspirerande och nyfiket sätt vågar flytta fram positionerna inom manlig stil. I en tid då vi pratar alltmer om könsneutralt och hållbart mode är det sällan fotbollsspelare som får personifiera den progressiva rörelsen.

– Erik Berg är annorlunda – med en djärv och färgglad blandning av modern streetwear, skräddade designerplagg och traditionellt feminina accessoarer visar han att herrmodet mår toppen utan mossiga koder och rigida regler, säger Daniel Lindström, modechef på Café. 

Genom sin välkurerade garderob representerar Erik Berg en ny typ av man och en uppdaterad syn på manligt och kvinnligt.

– Jag har alltid varit intresserad av kläder som ett sätt att uttrycka sig. Jag tror att jag, som var blyg när jag var liten, tidigt upptäckte stil som ett sätt att säga sådant man kanske annars inte riktigt vågar. Ibland kanske kläder till och med har varit en provokation”, säger Erik Berg.

En hållbar modekonsumtion 

Erik Berg köper hellre få men dyrare plagg. Gärna second hand eftersom han börjat tänka allt mer ur ett klimatperspektiv:

– Mitt samvete håller mig verkligen från att köpa mer kläder. Det är svårt att försvara ett modeintresse så som branschen ser ut, om man samtidigt bryr sig om miljön. De senaste två åren har min konsumtion gått ner drastiskt, säger Erik Berg.

– Att en person som spelar elitfotboll på hög nivå bryr sig så mycket om hållbarhet i mode beror sannolikt på att något inte står rätt till i modebranschen. Det är något som vi på Café gärna lyfter, säger Cafés chefredaktör Kristofer Steneberg i en kommentar.

Prisutdelning och presentation av topp-50 på Café Opera 

Erik Berg mottar pris för utmärkelsen Sveriges Bäst Klädda Man i samband med Cafés evenemang på Café Opera på kvällen den 8 maj. Evenemanget inleds kl. 19.00 och kl. 20.00 sker prisutdelningen och hela topp-50-listan över Sveriges bäst klädda män avslöjas.

Café har delat ut pris till årets bäst klädda man sedan 1991. Bland tidigare pristagare märks Daniel Hallberg (2018), Leslie Tay (2017) Adam Pålsson (2015), Felix Herngren (2012), Pär Lernström (2011), Andreas Kleerup (2008) och Henrik Lundqvist (2005). 

Läs mer om utmärkelsen Sveriges bäst klädda man på Café.se