per-20kjellander-20bakgrund-webb

Egmont Publishing förbättrade resultatet

15.03.2019

Egmont Publishing gjorde ett starkt resultat 2018 trots utmanande förutsättningar. Rörelseresultatet (EBIT) ökade något till 51 MSEK (50 MSEK) och omsättningen uppgick till 950 MSEK (1 017 MSEK).

– Vi befinner oss i en tuff marknad som präglas av högt förändringstryck och krav på löpande omställning. Det är därför glädjande att vi fortsätter att leverera ett bra resultat. Vi har en stabil kärnverksamhet med hög aktivitet inom både tryckta och digitala medier och tjänster. Samtidigt utvecklas våra byråverksamheter inom olika marknadsföringstjänster positivt och i snabb takt. Sammantaget ger detta oss en bra position på marknaden och vi står väl rustade att möta framtida utmaningar och möjligheter, säger Per Kjellander, VD för Egmont Publishing. 

2018 var ännu ett händelserikt år för Egmont Publishing, det tog fart redan i januari med investeringen i Sveriges ledande Facebookbyrå Ingager. Under året har såväl Ingager som Egmonts övriga svenska marknadsföringsbyråer, prisbelönta KAN och Klintberg Niléhn, haft en stark utveckling och ökat både omsättning och resultat.  

Inom kärnverksamheten utmärker sig inte minst förvärvet av Café, som har gjort Egmont till den idag klart största svenska publicisten och redaktionella hubben för manligt mode och livsstil.

På tidskriftssidan gick Hemmets Journal starkt och kan efter den senaste Orvestomätningen (Orvesto Konsument helår 2018) titulera sig störst i Sverige inom veckotidningar (total räckvidd, print och digitalt).

Satsningen på digitala läsarintäkter och premiuminnehåll från bilvarumärkena auto motor & sport och Recharge har utvecklats väl. Ambitionen är att införa digitala prenumerationer för fler titlar framöver.

Affärsområdet för barn och unga, Kids, hade en hel del att glädjas åt:

  • Intäkterna från digitala plattformar som Storytel och Readly ökade, bl.a. tack vare en hög efterfrågan på innehåll med populära karaktärer som Bamse och Sune.
  • Klassiska serietidningen Kalle Anka & C:o firade 70 år med en jubileumsbok som snabbt sålde slut och fick tryckas om.
  • Nya barnbokssatsningen ”Monster monster” med författaren Johannes Pinter gjorde stor succé hos både konsumenter och recensenter.
  • Det populära och starka Bamse-varumärket fortsätter att växa, bl.a. genom lanseringen av den nya Bamse-glassen från GB, som tagits fram i samarbete med Unilever.
  • Under varumärket Kärnan (spel, pussel, pyssel m.m.) utvidgades satsningen på licensprodukter med lokala karaktärer. Dels genom det nya samarbetet med Koja Agency runt de populära barnfigurerna Emma och Totte. Dels fördjupades samarbetet med Astrid Lindgren AB om nya produkter med bland annat Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump.

Verksamheten för event- och läsarresor fortsätter att växa. Under 2018 genomfördes cirka 100 olika evenemang, varav ett tiotal helt nystartade. Däribland friluftseventet ”Utehelg”, bilträffen ”Stockholm vintage & sports car meet” och ”Tågresor” på Stockholm Centralstation, som alla lockade ett stort antal besökare och sponsorer.

132 miljoner kronor i stöd till barn och unga
Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont. Under det gångna året delade Egmont ut 132 miljoner kronor av överskottet från medieverksamheten till välgörande ändamål för barn och unga. I Sverige har Egmont Publishing genomfört välgörenhetsinsatser för bland annat Stadsmissionen i Malmö och i Stockholm, samt för Musikhjälpen.

Extraordinära kostnader i samband med förvärv och organisatoriska förändringar belastar resultatet negativt.

Läs om Egmontkoncernens årsresultat för 2018 här.