unghunden-20hemsida

Egmonts skolprojekt nominerat till prestigefyllt seriepris

22.05.2017

Egmont Publishings skolsatsning, Serier i Undervisningen, har nominerats till Seriefrämjandets specialpris Unghunden. Priset delas ut till serieskapare, redaktörer, förlag eller andra som gjort betydande insatser för svenska barn- och ungdomsserier i Sverige.

– Egmonts skolprojekt har verkligen gjort mycket för att stödja och hjälpa pedagoger att kunna använda serier i sitt dagliga arbete, säger Fredrik Strömberg, ordförande i Seriefrämjandet.

Serier i Undervisningen är namnet på Egmont Publishings satsning på att öka läslusten bland landets skolelever. Projektet bygger på att tillhandahålla specialutvecklade lärarhandledningar och serier. Skolorna erbjuds handledningarna gratis och serierna till självkostnadspris. Hittills har över 500 svenska skolor använt sig av Egmonts material och återkopplingen från både lärare och elever har varit väldigt positiv.

Projektet har tidigare vunnit silver i kommunikationstävlingen Spinn för bästa samhällskommunikation. Nu uppmärksammas det för första gången av seriebranschen genom Seriefrämjandet. Nomineringen till priset Unghunden offentliggjordes den 20 maj i samband med Stockholms internationella seriefestival (SIS).   

– Det är jättekul och hedrande att få det här erkännandet. Vi behöver hitta nya vägar och användningsområden för att nå ut med serier till barn och unga. Samtidigt finns det en stor outnyttjad pedagogisk potential i serieformatet. Nu handlar det bara om att få ännu fler skolor att upptäcka fördelarna med serier, säger Jonas Lidheimer, ansvarig för Serier i Undervisningen på Egmont Publishing.

Övriga nominerade till Unghunden 2017, för främjande av barn- och ungdomsserier, är serieskaparen Natalia Batista, Rabén & Sjögren, Ordbilder förlag och Kami Anani samt Wibom Books. Vinnaren offentliggörs under Bokmässan i Göteborg i slutet av september.

Läs mer om Serier i Undervisningen här.