egypten-hemsida

Egypten skrämmer flest resenärer

26.04.2016

En ny undersökning av Vagabond visar att Egypten är det mest osäkra resmålet bland många resenärer. Högst upp på listan med resmålen som skrämmer hamnar även Turkiet och Tunisien. Terrordrabbade resmål som Paris, Thailand och New York tycks i mindre grad påverka svenskarnas resande.    

Vagabond genomförde nyligen en webbaserad undersökning om hur säkert eller osäkert man upplever tio olika destinationer samt utlandsresande i allmänhet. Listan över länder som känns mest osäkra toppas av Egypten, som 78 procent av de svarande upplever som ganska eller mycket osäkert. På andra plats kommer Turkiet (upplevs som osäkert av 73 procent) och på tredje plats Tunisien (upplevs som osäkert av 63 procent). Först på femte plats kommer en europeisk destination. Det är Bryssel som tre veckor efter terrorattacken upplevdes som ganska eller mycket osäkert (48 procent). Lika många tycker att Marocko känns osäkert, trots att landet inte drabbats av attentat eller oro.

– Vår analys är att resenärerna klassar Marocko som osäkert i oroliga tider, inte på grund av vad som faktiskt hänt utan på grund av det faktum att det är ett i huvudsak muslimskt land och attentaten ibland annat Paris och Bryssel utfördes av islamister, säger Per J Andersson, redaktör på Vagabond.

Säkrast i en lista på tio utvalda resmål tycker läsarna att New York och Thailand känns. Även Paris, som drabbats av flera terrordåd, kommer längre ner på listan.

– Egypten, Tunisien och många andra muslimska länder har västerländska turister en förutfattad bild av som farliga och lite suspekta. En smäll räcker – och vi flyr genast fältet. När det gäller västerländska resmål och Thailand verkar inte terror eller politisk oro påverka våra resvanor. Där har vi ett grundförtroende som är svårt att rubba, kommenterar Per J Andersson.

På frågan om man känner oro för utlandsresor i största allmänhet svarar en tredjedel att de gör det.

Läs hela listan och resultatet från undersökningen på Vagabond.se