tony-20cronstam-webb

Han är Sveriges nya Kalle Anka-tecknare

04.02.2019

För första gången på flera år har Sverige fått en officiell Disney-tecknare. I Kalle Anka & C:o nr 6 debuterar serieskaparen Tony Cronstam med en serie om trollpackan Magica de Hex.

Att bli en licensierad Disney-tecknare innebär normalt en lång och tuff process och genom åren är det ytterst få svenskar som passerat nålsögat. Men nu finns det äntligen en ny svensk tecknare på plats. Malmöbon Tony Cronstam är en stor profil inom den svenska serievärlden. Mest känd är Tony förmodligen för sin egen serie Elvis och barnboksserien Snipp och Snopp. Nu väntar en helt annan form av utmaning när han ska ta sig an världens mest otursförföljda anka.

– Det är en stor ära och lite av en barndomsdröm som har gått i uppfyllelse. För mig ligger den stora utmaningen i att föra vidare Ankeborgsvärldens berättartradition visuellt utan att upprepa den för mycket. Jag försöker studera och inspireras av artistiska storheter som Carl Barks och Daniel Branca, men vill samtidigt sätta min egen prägel, säger Tony Cronstam.

Tony Cronstam debuterar i Kalle Anka & C:o nr 6 med omslagsillustration och serien ”Trolltiderna förändras”, med en av Tonys personliga favoriter – den förföriska trollpackan Magica de Hex. Snart hoppas han på att också få sätta näbben i ett manus med Kalle Anka i huvudrollen.

– Jag älskar Kalles temperament. Jag var mer som honom när jag var yngre. Idag är jag lugnare men det finns fortfarande en vilande anka därinne nånstans. När jag tappar bort min favoritpenna eller om datorn krånglar, då händer det ibland att den hetlevrade ankan kommer fram, säger en leende Tony Cronstam.

Kalle Anka & C:o nr 6 finns att köpa i butik från den 5 februari.

Copyright: Disney