donrosa-jva-webb

Kalle Anka-legendaren Don Rosa kommer till Stockholm

06.11.2017

En av de största Kalle Anka-skaparna genom tiderna, Don Rosa, kommer till Sverige den 20-22 november i samband med 70-årsfirandet av Joakim von Anka. Han är aktuell med boken Farbror Joakims liv och ett evenemang på Bergrummet i Stockholm.

Don Rosa från Louisville i Kentucky skapade Disney-serier i över 25 år och anses av många som den största Kalle Anka-skaparen någonsin, tillika en folkbildare av rang. Rosas storslagna äventyrsberättelser är förankrade i verkligheten och hans historier har blivit utgivna i otaliga utgåvor, och är älskade av fans världen över.

För första gången på 13 år får svenska läsare och fans en chans att träffa denna anklegendar i Stockholm. Don Rosa besöker Bergrummet i samband med nyutgåvan av boken Farbror Joakims liv. Det är Don Rosas förmodligen mest kända verk och handlar om hur Joakim von Anka gick från att vara skoputsare i Skottland som 10-åring, till att bli världens rikaste anka.

Förutom boksignering och möte med fansen arrangeras en rad Ankeborgsinspirerade aktiviteter på Bergrummet. Besökare som vill känna sig som världens rikaste anka kan ta ett dopp i ett badkar fyllt med guldpengar, putsa skor (med referens till Joakims första intjänade pengar), prova Joakims klassiska outfit, och mycket mer. Dessutom visas exklusiva originalteckningar från Don Rosa.

Den 20:e november kl. 18.00 intervjuas Don Rosa på Bergrummets scen av journalisten och serieforskaren Fredrik Strömberg. 

Don Rosa i Stockholm 20-22 november
20 nov, Bergrummet, kl. 15.00 – 19.00
21 nov, Serieteket, kl. 15.00 – 19.00
22 nov, Bergrummet, kl. 16.00 – 20.00

Om Farbror Joakims liv
Farbror Joakims liv är en svit på tolv kapitel som Don Rosa skrev och tecknade från mitten av 1991 till slutet av 1993. Verket skildrar olika perioder av Joakim von Ankas liv och är baserat på Don Rosas noggranna research och fakta från gamla serier av Carl Barks. Varje kapitel berättar sin del ur Joakims liv – från den allra första tiden som ung, hårt arbetande skoputsare i Glasgow i Skottland, till en rad episka äventyr som Joakim dras in i efter att ha begett sig till det stora landet i väst.  

I Egmonts Publishings nyutgåva har Don Rosa själv bidragit till flera finputsningar – både vad gäller teckningar, text och färgläggning. Utöver Rosas egna kommentarer om serien innehåller den nya boken extramaterial i form av manusskisser, illustrationer, seriereferenser och tolv nya illustrationer tecknade av Rosa 2017.

Boken är på 264 sidor och kostar cirka 300 kronor.