programmeringstema-web

Kalle Anka startar programmeringsskola

12.04.2016

Uppbackad av Minecraft-designern Jens ”Jeb” Bergensten, och kodklubben CoderDojo, ska Kalle Anka lära barn att programmera. I fyra specialnummer av Kalle Anka & C:o får tidningens läsare lära sig grunderna i programmering och skapa egna spel. Crescendot för satsningen blir en stor programmeringstävling med final på Tekniska museet i Stockholm i sommar.     

Kalle Anka & C:o har under de senaste åren arbetat aktivt med att främja kul lärande hos tidningens unga läsare. Redaktionen har exempelvis utvecklat specialskrivna historier och innehåll kring teman som historia, naturvetenskap och litteratur. I år vänder redaktionen blicken mot programmeringens förtrollande värld.

– Programmering är ett superhett ämne som många pratar om men relativt få förstår sig på. Med hjälp av serieformatet och Kalle Anka vill vi sänka tröskeln, och skapa en introduktion som är både enkel, lärorik och underhållande, säger Cathrine Lyng, redaktionellt ansvarig på Kalle Anka & C:o.

Kalle Ankas programmeringsskola är uppdelad i fyra delar och framtagen i nära samarbete med CoderDojo, som är en ideell rörelse med klubbar för barn och ungdomar som vill lära sig att programmera. Materialet ger en introduktion till det visuella programmerings-språket Scratch, med olika övningar och uppgifter. Dessutom medverkar Minecrafts chefsdesigner Jens ”Jeb” Bergensten, som bjuder på sina bästa programmeringstips.

– Programmering är roligt och en väsentlig kunskap nu för tiden så därför var det riktigt kul att Kalle Anka & C:o tagit fram temanummer med denna inriktning. Jag hoppas mina tips får fler barn intresserade av ämnet och kanske kan det leda till många kommande IT-stjärnor, säger Jens ”Jeb” Bergensten.

Stor programmeringstävling med final på Tekniska museet

När barnen har gått hela Kalles programmeringsskola kommer de kunna skapa ett roligt spel i Scratch. Alla som tar fram ett spel kommer också kunna tävla med det. Tävlingen är öppen för barn upp till 14 år. Man kan tävla individuellt eller som skolklass. En tävlingsjury kommer att välja ut tio bidrag som får närvara vid en prisutdelning på Tekniska museet i Stockholm den 12 juni. Juryn består av Jens ”Jeb” Bergensten, Minecraft, Mojang, Bo Peterson, CoderDojo/Malmö Högskola, Linda Sandberg, Tekniska museet, Arild Midthun, Kalle Anka-tecknare och Cathrine Lyng, Egmont Publishing.

Programmeringsskolan finns även tillgänglig på kalleanka.se/programmering.

Kalle Anka & C:o:s programmeringssatsning inleds med nr 15 som finns att köpa i butik från den 12 april. Därefter följer övriga delar med nr 16, 17 och 18.