kalle-statarna-webb

Kalle Lind gör serie om statarna

25.04.2018

Medieprofilen Kalle Lind debuterar som serieskapare med den nya historiska humorserien Statarna. Serien har premiär i det senaste numret av den klassiska 91:an-tidningen.

Statarna, eller Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr som är seriens fullständiga titel, är en humorserie med manus av Kalle Lind och teckningar av Jimmy Wallin.

– Det är en berättelse som utspelar sig på förr-i-tiden-tiden, det vill säga den tid då folk emigrerade till Nord-Amerikat, slogs med länsman, drack kaffe på bit, vänslades på höloftet, gjorde rekryten som beväringar och steg upp i svinottan för att mjölka kreaturen för hand, berättar Kalle Lind.

Statarna lånar vilt från film- och litteraturhistoriska portalverk: Utvandrarna, Raskens, Pelle Erövraren, Den enfaldige mördaren, Ivar Lo-Johansson, Moa Martinson och annat som många har en bild av utan att kanske ha sett eller läst. Lika vilt lånar den från en fransk-belgisk serietradition: liksom Asterix och Lucky Luke blandar den dåtid och nutid, fakta med myt, exakt som det behagar upphovsmännen.

Men mest lånar den drastiska, festliga och ibland galghumoristiska serien av den riktiga svenska historien.

– Jag är ett stort seriefan och har alltid velat göra humorserier. Med den här serien vill vi litegrann påminna dagens människor om var vi som svenskar kommer ifrån, säger Kalle Lind.

I serien får vi följa en statarfamilj på Jordeberga Gods – femtonåriga Lusa-Lisa, som drömmer om att en dag få lämna smutsen och armodet, Lusa-Lisas far, Dyng-Hans, och modern, Smuts-Hanna, som mest står vid grytan och hoppas att det ska vara något i den. En annan huvudperson är Patron, ägare till godset, statarlängorna och det mesta annat.

– Den fattigdom och det elände som Statarna tar sitt avstamp i, är tyvärr inget hittepå. Fastnar skrattet i halsen på någon som läser så är det bara bra. Blir någon upprörd är det också helt okej. Vi skämtar med en historia som faktiskt är upprörande. Jag är glad och tacksam över att Egmont har modet att satsa på den här serien, avslutar Kalle Lind.

Den första delen i Statarna finns att läsa i det senaste numret av 91:an, nr 9-10.