Läskvarten

Läskvarten

Låg läslust och bristande läsförmåga är en stor utmaning för många barn och ungdomar. Men vet du vad? Serier är ett utmärkt sätt att öka både läsglädje och läsförståelse, och endast en kvarts läsning om dagen ger goda resultat. Därför har Egmont startat initiativet läskvarten!

Läskvarten

"EN KVART OM DAGEN RÄCKER!"

Många svenska barn har bristande läsförståelse, vilket är djupt oroande. Läsandet är inte bara nyckeln till kunskap och starkare självkänsla, utan också till en hel värld av fantastiska berättelser. 

Egentligen är det inte så konstigt. Barn gör som sina föräldrar. Och om vi låter oss hypnotiseras av skärmar hela dagarna är det väl klart att våra barn också gör det. 

Genom regelbunden läsning ökar läsförståelsen och det viktiga är att du läser – inte vad du läser. Tecknade serier, med sin kombination av bild och text, har visat sig vara ett utmärkt sätt att öka läslusten hos barn och ungdomar. 

Och nu kommer det bästa av allt: en kvarts läsning om dagen räcker. Bra eller hur?

Nedan kan du ta del av några läsares egna berättelser.

MARI
OLLE
THERESE
MAGNUS

"KALLE ANKA LÄRDE MIG LÄSA!"

MÖT MARI

”DET ÄR BÅDE ROLIGT OCH NYTTIGT ATT LÄSA KALLE ANKA!”

MÖT OLLE

”DET ÄR VÄLDIGT MYSIGT ATT SITTA OCH LÄSA HÖGT TILLSAMMANS MED BARNEN!”

MÖT THERESE

”FÖR ETT LITET BARN SOM ÄR I ETT TIDIGT SKEDE AV SIN LÄSNING ÄR SERIER ETT UTMÄRKT MEDIUM.”

MÖT MAGNUS

Serieskaparen och läsfrämjaren Johan Unenge bjuder på lästips

Johan Unenge är en av landets främsta serietecknare och barnboksförfattare. Han har skapat en mängd populära barn- och ungdomsserier och böcker, framförallt tillsammans med Måns Gahrton, som Agent Annorlunda, Eva & Adam och Gyllene Knorren.

Johan sitter på plats nummer nio i Svenska barnboksakademien, och utnämndes 2011 till Sveriges första Läsambassadör. Han är starkt engagerad i barns läsning, är involverad i en rad olika läsprojekt och besöker regelbundet skolor runt om i landet.

Johan Unenge
Serier i Undervisningen

Serier i skolan

Visste du att tecknade serier kan användas som pedagogiskt verktyg för att främja läslust och läsutveckling i skolan? Serier i Undervisningen är ett läsinitiativ som vänder sig till skolor, skolbibliotekarier, lärare och pedagoger som vill prova på att använda serier som läromedel. Via hemsidan Serieriundervisningen.se erbjuds skolanpassat material i form av gratis lärarhandledningar, serietidningar till specialpris, arrangemang av serieworkshops, och mycket mer.

Gå till hemsida