Serietidningens dag Aina Enescu

Serietidningens dag

Den 2 mars är dagen då vi hyllar serietidningen i Sverige! Läs om serietidningens spännande historia, delta i tävlingar med fina priser, ta del av specialerbjudanden på våra populära serietidningar, och mycket mer!

Tävling
Pressbyrån
Dintidning
Poster

Tävlingsdags!

Nu har du chansen att vinna en gratis årsprenumeration av Sveriges populäraste serietidningar – allt i från Bamse, Min Häst och Fantomen, till Kalle Anka & C:o, Uti vår hage och nya LasseMaja. Och mycket mer. Vi utser hela 5 vinnare och det är busenkelt att delta! Besök oss på Instagram – @egmontpublishingse – för att tävla och mer information.

Gå till Instagram

Serietidningar för halva priset!

Våra vänner på Pressbyrån är minst lika glada i tecknade serier som vi är på Egmont. Tillsammans har vi tagit fram ett riktigt pangerbjudande inför Serietidningens dag – serietidningar för halva priset! Skynda dig till närmsta Pressbyråbutik den 2 mars och nyttja detta fantastiska erbjudande!

Gå till Pressbyrån

Pangpriser på prenumerationer!

Vi hyllar serietidningen med fantastiska prenumerationserbjudanden på Dintidning.se. Bara på Serietidningens dag den 2 mars.

Gå till Dintidning

Ladda ner vår fina poster!

Missa inte tillfället att ladda ner vår fina poster inför Serietidningens dag. Postern är formgiven av Mattias Mattsson och finns i fyra olika färgvarianter. Perfekt att skriva ut och sätta upp i din butik eller bokhandel, eller varför inte i hemmet!

Ladda ner poster

Fira Serietidningens dag i skolan!

Gratis läromaterial och serietidningar till halva priset!

Gå till Serieriundervisningen.se
Max Malmquist

Möt mannen bakom Serietidningens dag!

Max Malmquist är mångsysslaren som älskar att läsa och brinner för tecknade serier. Max drömmer om att hela serie-Sverige ska engagera sig i Serietidningens dag och att fler svenskar får upp ögonen för alla coola serier som finns att få tag i.

Läs intervjun med Max

Underbara. Älskade. Serietidning.

Serietidningens historia i Sverige har många år på nacken. Humor-, skräck- och hästserier är bara några av de genrer som passerat i revy i tidningsställen. Egmonts serieexpert Joakim Gunnarsson tar med oss på en resa genom 83 år av svensk serietidningshistoria.
1937
1948
1950-talet
1960-talet
1970-talet
1980-talet
1990-talet
2000-2010
2010-2020
MUP 1 1937 svart bakgrund

Allt började med äventyrlig liten mus

Musse Pigg-tidningen brukar räknas som den första svenska serietidningen. Första numret utkom 1937 och innehållet var en blandning av Disneyserier och svenska originalserier som ”Kapten Grogg” och ”Loffe och Tjoffe”. Men den såg inte ut som dagens seriehäften. Nä, formatet var stort och den blandade korta serier med redaktionellt material. Tidningens karriär blev kort och den lades ned redan året där på, efter endast 23 nummer.

KA 1 1948 svart bakgrund

Kalle Anka gör entré

Det var först med Kalle Anka & C:os intåg 1948 som den svenska serietidningstraditionen etablerades och tog fart. Kalle Anka-tidningen var en succé redan från första numret och upplagorna ökade stadigt. Richters Förlag (numera Egmont Publishing) i Malmö låg bakom framgången.

91an

Serietidningsboomen

Under 1950- talet exploderade formligen marknaden för serietidningar i Sverige med en lång rad nya titlar i olika genrer, Cowboyserier som Tomahawk, Buffalo Bill och Hopalong Cassidy speglade den tidens fascination för det gamla western. Och de som gillade äventyr och superhjältar fick sitt lystmäte i Läderlappen och Tarzan. 1956 debuterade 91:an som serietidning. Berättelserna om den värnpliktige Mandel "91:an" Karlsson, och de dråpligheter som uppstår kring honom och hans vänner vid regementet i Klackamo, åtnjuter än idag stor popularitet hos svenska serieälskare.

Serietidningsboom

Den livsfarliga serietidningen

Under 1950-och 1960-talet började serietidningar få dåligt rykte och beskylldes för att vara av låg litterär kvalitet och främja våld bland unga. Barn borde läsa böcker istället för serier, menade man. Den negativa bilden av tecknade serier höll i sig ända fram till 70- och 80-talet då tv, video och datorspel utsågs till nya syndabockar i samhällsdebatten.

X9 och Bamse

Agenter, vampyrer och världens starkaste björn

Under 1970-talet kom agentserierna i form av Paul Temple, Agent-Deckaren, Razzia, Maffia och den numera klassiska Agent X9, som fortfarande ges ut. Skräckserierna gjorde ett kort men ärorikt segertåg i form av titlar som Varulven, Gravmannen och Dracula. Detta var också årtiondet då Bamse debuterade som serietidning. I januari 1973 gavs den första tidningen ut och till dags dato har det utkommit 683 nummer.

Comet

Vuxenserierna slår igenom

Under 1980-talet hade de första generationernas serietidningsläsare växt upp och vuxenserierna började dyka upp. Epix, Pox och Comet var tre av titlarna som vände sig till en lite äldre publik.

Pyton

Svenska Mad får sin arvtagare

Under 1990-talet fick Svenska Mad sin arvtagare i form av Pyton. En tidning fylld med sjuk humor och bisarra infall. Boksuccén Berts dagbok blev till serie och fick sin egen tidning 1993.

Hälge och Uti vår Hage

Nya serieklassiker föds

I början 2000-talet lanserades två nya tidningar som räknas till svenska klassiker idag: Hälge kom med sitt första nummer 2000 och Uti vår hage kom 2002.

LasseMaja

Sveriges mest sålda barnböcker blir serietidning

Det senaste årtiondet har marknaden för serietidningar minskat, men trotjänare som Bamse, Kalle Anka & C:o, Fantomen och 91:an pryder allt jämt tidningshyllorna. Det senaste tillskottet i Egmonts svenska serietidningsflora är LasseMajas Detektivbyrå. En tidning som bygger på den framgångsrika bokserien med samma namn. Första numret släpptes i januari i år.

Får du inte nog av tecknade serier?

Följ oss på Facebook! Ta del av de senaste serienyheterna, heta lanseringar, exklusiva erbjudanden, tävlingar och mycket mer!

Gå till Serienytt på Facebook (extern länk)