Serietidningens dag 2024

Serietidningens dag 2024

Den 2 mars är dagen då vi hyllar serietidningen på kors och tvärs i Sverige! Här kan du läsa om serietidningens spännande historia, delta i tävlingar med fina priser, ta del av specialerbjudanden på våra populära serietidningar, testa dina seriekunskaper och mycket mer!

Dintidning
Pressbyrån
Tävling
Seriequiz
Poster

Halva priset på prenumerationer!

Vi firar Serietidningens dag den 2 mars med fantastiska erbjudanden på landets populäraste serietidningar. Besök vår webbshop Dintidning.se för att beställa just din seriefavorit till halva priset!

Gå till Dintidning

Halva priset hos Pressbyrån!

Ett riktigt pangerbjudande för alla serieälskare! Besök närmsta Pressbyrån-butik och köp serietidningar till halva priset! OBS! Gäller endast på Serietidningens dag – den 2 mars.

Gå till Pressbyrån

Tävlingsdags!

Nu har du chansen att vinna en årsprenumeration av landets populäraste serietidningar – allt från Bamse, Min Häst och Fantomen, till Kalle Anka & C:o, Uti vår hage, Hälge och LasseMajas Detektivbyrå. Och mycket mer! Vi utser hela 10 st vinnare och det är lätt som en plätt att delta! Besök oss på Instagram – @storyhouseegmontsverige – för att tävla och mer information.

Gå till Instagram

Testa dina seriekunskaper!

Är du en serieälskare av stora mått och har bra koll på landets mest älskade seriefigurer? Då får du inte missa detta tillfälle att sätta dina seriekunskaper på prov och utmana dig själv i vårt kluriga seriequiz. Glöm inte att dela och skryt för dina vänner om du får ett bra resultat!

Gå till quiz (extern länk)

Ladda ner vår fina poster!

Missa inte tillfället att ladda ner vår fina poster inför Serietidningens dag. Postern är formgiven av Mattias Mattsson och är som gjord för att printa ut och sätta upp på väggen i en butik, skola eller bibliotek – eller varför inte därhemma!

Ladda ner poster

Fira Serietidningens dag i skolan!

Gratis läromaterial och serietidningar till specialpris!

Gå till Serieriundervisningen.se
Max Malmquist

Möt Max!

Max Malmquist är mångsysslaren som älskar att läsa och brinner för tecknade serier. Max drömmer om att hela serie-Sverige ska engagera sig i Serietidningens dag och att fler svenskar får upp ögonen för alla coola serier som finns att få tag i.

Läs intervjun med Max

Underbara, älskade, serietidning.

Serietidningens historia i Sverige har många år på nacken. Humor-, skräck- och hästserier är bara några av de genrer som passerat i revy i tidningsställen. Egmonts serieexpert Joakim Gunnarsson tar med oss på en resa genom tio decennier år av svensk serietidningshistoria.
1937
1948
1950-talet
1960-talet
1970-talet
1980-talet
1990-talet
2000-2010
2010-2021
MUP 1 1937 svart bakgrund

Allt började med äventyrlig liten mus

Musse Pigg-tidningen brukar räknas som den första svenska serietidningen. Första numret utkom 1937 och innehållet var en blandning av Disneyserier och svenska originalserier som ”Kapten Grogg” och ”Loffe och Tjoffe”. Men den såg inte ut som dagens seriehäften. Nä, formatet var stort och den blandade korta serier med redaktionellt material. Tidningens karriär blev kort och den lades ned redan året där på, efter endast 23 nummer.

KA 1 1948 svart bakgrund

Kalle Anka gör entré

Det var först med Kalle Anka & C:os intåg 1948 som den svenska serietidningstraditionen etablerades och tog fart. Kalle Anka-tidningen var en succé redan från första numret och upplagorna ökade stadigt. Richters Förlag (numera Egmont Publishing) i Malmö låg bakom framgången.

91an

Serietidningsboomen

Under 1950- talet exploderade formligen marknaden för serietidningar i Sverige med en lång rad nya titlar i olika genrer, Cowboyserier som Tomahawk, Buffalo Bill och Hopalong Cassidy speglade den tidens fascination för det gamla western. Och de som gillade äventyr och superhjältar fick sitt lystmäte i Läderlappen och Tarzan. 1956 debuterade 91:an som serietidning. Berättelserna om den värnpliktige Mandel "91:an" Karlsson, och de dråpligheter som uppstår kring honom och hans vänner vid regementet i Klackamo, åtnjuter än idag stor popularitet hos svenska serieälskare.

Serietidningsboom

Den livsfarliga serietidningen

Under 1950-och 1960-talet började serietidningar få dåligt rykte och beskylldes för att vara av låg litterär kvalitet och främja våld bland unga. Barn borde läsa böcker istället för serier, menade man. Den negativa bilden av tecknade serier höll i sig ända fram till 70- och 80-talet då tv, video och datorspel utsågs till nya syndabockar i samhällsdebatten.

X9 och Bamse

Agenter, vampyrer och världens starkaste björn

Under 1970-talet kom agentserierna i form av Paul Temple, Agent-Deckaren, Razzia, Maffia och den numera klassiska Agent X9, som fortfarande ges ut. Skräckserierna gjorde ett kort men ärorikt segertåg i form av titlar som Varulven, Gravmannen och Dracula. Detta var också årtiondet då Bamse debuterade som serietidning. I januari 1973 gavs den första tidningen ut och till dags dato har det utkommit 683 nummer.

Comet

Vuxenserierna slår igenom

Under 1980-talet hade de första generationernas serietidningsläsare växt upp och vuxenserierna började dyka upp. Epix, Pox och Comet var tre av titlarna som vände sig till en lite äldre publik.

Pyton

Svenska Mad får sin arvtagare

Under 1990-talet fick Svenska Mad sin arvtagare i form av Pyton. En tidning fylld med sjuk humor och bisarra infall. Boksuccén Berts dagbok blev till serie och fick sin egen tidning 1993.

Hälge och Uti vår Hage

Nya serieklassiker föds

I början 2000-talet lanserades två nya tidningar som räknas till svenska klassiker idag: Hälge kom med sitt första nummer 2000 och Uti vår hage kom 2002.

LasseMaja

Sveriges mest sålda barnböcker blir serietidning

Ett av de senaste tillskotten i den svenska barnserietidningsfloran är LasseMajas Detektivbyrå. En tidning som bygger på den bästsäljande bokserien med samma namn. Första numret släpptes i januari 2020 och tidningen har snabbt blivit en given favorit bland barn och unga.

Får du inte nog av tecknade serier?

Följ oss på Facebook! Ta del av de senaste serienyheterna, heta lanseringar, exklusiva erbjudanden, tävlingar och mycket mer!

Gå till Egmont Comics på Facebook (extern länk)