julia-webb

Therese Lindgren frontar Tidningen Julias och Bris kampanj mot näthat

07.07.2017

Många unga som drabbas av näthat väljer att inte berätta om det för någon. Det vill tidningen Julia och Bris ändra på. Tillsammans med YouTube-stjärnan Therese Lindgren uppmanar de unga att dela sina upplevelser och sprida nätkärlek med kampanjen #bekind. 

Bakgrunden till #bekind-kampanjen är att Julia-redaktionen fick frågor från sina läsare om nätmobbning. När tidningen gjorde en undersökning bland läsarna svarade 31 procent att de inte hade berättat för någon när de blivit utsatta för elaka kommentarer på nätet. Samtidigt svarade hela 53 procent att de någon gång har fått en elak kommentar på sociala medier, medan 32 procent uppgav att de utsatts för ryktesspridning på nätet.

– Det som förvånade oss var att det var så många som inte vågade berätta. Med den här kampanjen vill vi och Bris belysa problemet, men framförallt ge råd om vad man kan göra om man blir utsatt för elaka kommentarer på nätet, säger Madeleine Gripsten, redaktionell projektledare för Tidningen Julia.

Frontas av Sveriges största YouTuber
Frontfigur för kampanjen är YouTube-stjärnan Therese Lindgren, som dagligen upplever både hot och kränkningar på nätet. I en intervju med Tidningen Julia berättar Therese att de elaka kommentarerna förmodligen innebär att hon en dag slutar med YouTube. Hon ger rådet att ta kontakt med en auktoritet om man drabbas, till exempel prata med föräldrar, lärare eller polisen. Samtidigt menar hon att det bästa sättet att bekämpa näthat är att använda nätkärlek.

– Jag tycker inte att man ska försvara sig eller bemöta näthataren själv. Ta istället hjälp av andra, och fokusera för egen del på att sprida kärlek till människor som du tycker om, säger Therese Lindgren.

I kampanjen #bekind uppmanar Julia, Bris och Therese Lindgren unga att skriva positiva kommentarer, gilla och dela bilder och videor på Instagram där man ger beröm och kärlek till någon som man uppskattar. Nätkärleken som sprids taggas med hashtaggen #bekind.

Kampanjen drar igång med Tidningen Julia nr 7 med tema nätkärlek/näthat, som finns att köpa i butik och på DinTidning.se. #bekind kommuniceras även i Julias och Bris olika digitala kanaler samt genom en YouTube-film med Therese Lindgren.

Att det finns ett stort intresse och engagemang för ämnet bland unga  råder det inget tvivel om. Trots att kampanjen knappt har hunnit starta är filmklippet med Therese Lindgren redan uppe i nästan 300 000 visningar.