Max Malmquist

Hallå där Max Malmquist!

För serieälskaren Max Malmquist var idén om att skapa en särskild hyllningsdag till serietidningen en "nobrainer". Max kan få rysningar av en riktigt vältecknad serie och så identifierar sig med seriefigurerna Batman och Deadpool.

Namn: Max Malmquist

Bor: Just nu på befinner jag mig på Södermalm i Stockholm, men flyttar till hus i Katrineholm i April. Där ska jag inreda med ett särskilt serietidningsrum med en riktigt skön fåtölj där man kan slå sig ner och njuta av mängder av fantastiska serietidningar. 

Arbetar med: Driver två musikproduktionsbolag med fokus på varumärken och radio, samt musik till film, tv-spel och trailers.

Hur kom du på idén till Serietidningens dag?
Det hela började med att jag och min kompis Kim, som är serienörd precis som jag, fick ett erbjudande om att köpa upp en stor samling serietidningar från 60- och 70-talet. Vi hade precis startat seriepodcasten "House of Heroes" och tyckte att det var ett för bra tillfälle att tacka nej till. Plötsligt hade vi inte bara en anledning att prata om tecknade serier, utan också att sälja serietidningar. För oss handlade det framförallt om att ge alla svenska serieälskare en möjlighet att få tag i ännu fler riktigt coola och bra serier.

Efter att ha sålt våra serietidningar under en tid, både via butik och på nätet, så kom vi på idén att lansera en särskild dag för att hylla serietidningen. Det var egentligen en "no brainer". Men det känns jättekul att vi har fått igång det och responsen har varit riktigt positiv!

Vad har du för ambition med dagen?
Vi har inte satt upp några direkta mål utan vi hoppas mest på att det kan fortsätta att växa och att serietidningen får all den uppmärksamhet som den förtjänar. Det är ett fantastiskt format och förhoppningsvis får vi framöver se allt fler personer och aktörer runtom i serie-Sverige som engagerar sig i Serietidningens dag. Redan i år blir det en stor skillnad i när seriejättar som Egmont och Pressbyrån är involverade med olika aktiviteter. Det känns verkligen jättekul och är precis vad vi hoppades på när vi drog igång dagen! 

Vad är det bästa med tecknade serier?
Framförallt gillar jag det det visuella med tecknade serier. En del serietecknare är så skickliga att jag kan få gåshud av deras verk. När jag läser serietidningar blir jag också inspirerad till att göra kreativa saker, till exempel musik som jag arbetar mycket med till vardags. 

Hur ser du på serietidningens framtid?
Domedagsprofeterna har länge pratat om serietidningens död, men det kommer aldrig att hända. Däremot tror jag att vi kommer att få se en förändring med färre tryckta serietidningar och istället ett ökat utbud av webbserier. För en nostalgiker som jag, som gillar den fysiska läsupplevelsen, är det förstås lite tråkigt när tidningsutbudet minskar. Samtidigt öppnar den digitala världen upp oändliga möjligheter, tex när det gäller utveckling och publicering. Desstom får vi inte glömma alla fantastiska unga svenska serieskapare som kommit fram under de senaste 5-10 åren. Framtiden för tecknade serier ser väldigt positiv och spännande ut!

5 snabba med Max Malmquist

Favoritserietidning:
Det är omöjligt att bara välja en tidning. Men "Killing Joker" är bra och likaså "The Exterminators". Men kanske allra bäst är "Mesmo Delivery" av en kille som heter Rafael Grampa. Det är en ganska rå serie, inspirerad av amerikanska södern. Sist men inte minst så måste jag också nämna DC:s coola Black Label-serier, som "Batman Damned".

Seriefigur som jag identifierar mig mest med:
Batman och en gnutta Deadpool. 

Sämsta filmatiseringen av en tecknad serie:
Bra fråga. Jag ser det såhär, oavsett hur filmatiseringen är gjord och tolkad så finns det iallafall en film. Då blir jag glad!

Bästa filmatiseringen av en tecknad serie:
Just nu är det helt klart Jokern. Det är verkligen min typ av film, äktheten och att det känns genuint lyser igenom. Sen gillar jag Tim Burtons Batman-filmer också. De känns väldigt serietidningsaktiga fast på film. 

Serie som jag gärna vill se som film:
Jag hoppas och tror att det kommer något på serien "Oblivion Song" av Robert Kirkman, sen hade det varit coolt om det kom en film, gärna regisserad av Quentin Tarantino av "Transmetropolitan" eller, nästan bättre vore en serie av Tarantino baserad på "Lobo". Det hade varit coolt! Jag är rättså klyschig när det kommer till film, så därför vill jag alltid att Tarantino ska regisera, haha!

Exklusiva erbjudanden under Serietidningens dag!

Vi firar Serietidnigens dag med flera fina erbjudanden, tävlingar och spännande läsning!

Läs mer här